[Video] Disebabkan Trend TikTok ‘Salam Dari Binjai’ Anak Muda Lain Ranapkan Kebun Pisang Milik Orang Kampung..

Trend ‘Salam d4ri Binjai’ mula ditiru ol3h anak muda apabila Paris Pernandes yang berasal d4ri Kota Binjai, Sumatera Ut4ra memuat naik video beliau menumbuk pokok pisang sehingga tumbang. Vid3o itu kemudiannya menjadi viral, baik di Indon3sia mahupun di Malaysia. Keb4nyakan pengguna TikTok dari kalangan an4k muda akan mengucapkan ‘Sal4m dari Binjai’ sebelum menumbuk hancur pok0k pisang.

Namun, set1ap trend yang menjadi viral t1dak selalunya berkisar pada kebaikan. M3lalui laporan Kompas, sekumpvlan anak muda di Kabupaten Lamongan, Jawa Timur, j3las belum cukup matang untvk mengetahui bahawa tidak semua pokok pisang l4yak untuk dihancurkan. Dis3babkan hanya mahu mengikut trend, mereka telah b3rtindak menghancurkan kebvn pisang milik seorang penduduk Kampung Sur4bayan.

Kejadian in1 rupanya tidak hanya berl4ku di Kampung Surabayan, ia turut berlaku di D3li Serdang, Sumatera Ut4ra. Seorang penduduk bernama Alhafizu memberitahu media mengenai pengal4mannya menangkap sekumpulan anak muda memukul pok0k pisang di hadapan rum4hnya. Apabila ditegur, budak-budak itu pun berk4ta, “Salam dari Binjai!”

Kejadian 1ni direkod dan menjadi tul4r di media sosial. Disebabkan itu, Ketua Kampung Svrabayan, Sunarto menges4hkan kejadian tersebut dan memanggil 9 orang an4k muda bersama-sama d3ngan ibu bapa mereka. Ketika ditanya apakah niat dis3balik tindakan mer3ka, anak muda ini tanpa rasa bersalah berkata kepada Sunarto bahawa tind4kan mereka adalah sebahagian daripada amalan silat.

Apabila Alhafizu cuba untuk men4sihat anak muda tersebut, situasi rupanya menjadi lebih teruk. Pokok pis4ng yang besar dan sedang berbuah turut dibantai oleh segerombolan anak muda sehingga ia senget. Alhafizu yang jelas kecewa dengan tindakan anak muda itu berkata kepada Detik bahawa ibu bapa sepatutnya memain peranan dalam memastikan anak mereka tidak melihat kandungan video yang boleh memberi kesan buruk kepada orang.

Di Twitter, warga Indonesia turut berkongsi pengalaman mereka terhadap trend ‘Salam dari Binjai’ dan kejadian serupa turut terjadi di kawasan mereka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BERITA LAMONGAN (@berita_lamongan_)

Setakat ini, trend yang tular di TikTok ini tidak memberi kesan yang besar di Malaysia. Tiada lagi laporan anak muda di Malaysia merosakkan pokok pisang milik orang kampung. Namun melihat daripada kejadian yang terjadi di Indonesia, diharapkan kelakukan ini tidak lagi ditiru oleh anak muda di Malaysia.

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *