[Video] Pernah Ditegur H4ram Makan Pakai ‘Chopstick’, Adam Corrie Beri Penjelasan Selain Diugut.

Umum mengetahui, pelakon tanah a1r, Adam Corrie kini sedang bergiat aktif dalam menyebarkan dakwah termasvklah kerap menyertai program-program berunsurkan islam1k.

Namun, perjalanan h1dupnya sebagai seorang pendakwah bukanlah sesuatu yang mudah. Hal itu k3rana dia mengakui pernah diugut kerana telah mengislamkan lebih d4ripada 20 orang.

Bagaimanapun, dia m3nyifatkan perkara itu sebagai salah satu uj1an biasa yang akan dilalui oleh s3orang mualaf dan akan tetap berjuang d4lam menyampaikan dakw4h.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adam Corrie (@adamcorrielee)

Pernah ditegur mak4n pakai chopstick, Adam Corrie beri p3njelasan
Selain diugut, pelak0n filem KL Gangster itu turut mended4hkan dirinya pernah ditegur ker4na masih mengamalkan budayanya y4ng seolah-olah dipandang h4ram d1 sisi agama Islam.

Hal itu selepas dia m3nggunakan penyepit makanan atau ch0pstick ketika menjamu selera d4n terdapat segelintir masyarakat yang m3nggelarkan perbuatan itu seb4gai h4ram.

Menerusi perkongsiannya di l4man Instagram, pelakon ters3but menyatakan penggunaan chopstick buk4nlah haram dalam Islam dan i4nya hanyalah budaya kaumnya.

Ambil yang positif. Hidup b3rbilang kaum. Makan guna ‘ch0pstick’ tak haram ya. Sebab dulu pernah kena t3gur, dah masuk Islam tak bol3h pakai ‘chopstick’. Haram kat4nya.

Selain itu, dia juga turvt berkonsikan petikan dari Surah Hvjurat ayat 13 yang mengandungi pelajar4n bagi setiap muslim dan ia juga bol3h diterapkan kepada seluruh manus1a yang tidak beragama Islam.

Turut tunjukkan cara or4ng Cina Pakai Chopstick
Menerusi hantaran itu, Adam juga turut menyatakan bah4wa penggunaan penyepit makanan ini ad4lah budaya yang diamalkan ol3h masyarakat Cina.

Lebih menarik, pelakon 1tu juga turut menunjukkan car4 mereka makan menggunakan penyepit j1ka makanan itu dihidangkan d1dalam mangkuk.

Rapatkan mangkuk ke mvlut, tolak nasi, lauk dan sebagainya guna ‘chopstick’ laju-laju supaya nasi tak tvmpah. Bukan sebab gelojoh. Bezakan antara budaya dan ag4ma.

Tambahnya, dir1nya mengakui akan makan menggunakan tangan jika makanan dihid4ngkan di dalam pinggan. Namun disebabkan dia mengunjungi r3storan Cina muslim, maka penggunaan Chopstick adalah keutamannya.

SUMBER: Instagram Adam Corrie I Kosmo!

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *