[Video] Buat Suspend Betul Lembu Besar Ni, Tengah Syok Hantar Bantuan Makanan, Sekali Lembu Datang ‘Serah Diri’..

Bagi yang sememangnya sudah terbiasa dengan su4sana kampung, pasti sudah tidak menjadi masalah bila berhadapan dengan h4iwan-haiwan ternakan seperti lembu, kambing dan kerbau. Tapi, bagaimana pvla bagi golongan yang ‘terpaksa’ berhadapan dengan haiwan-haiwan ternakan ters3but secara tidak rela.

Bukanlah takut terhadap haiwan tersebut, namvn mungkin khuatir sekiranya diapa-apakan, maklumlah haiwan berkenaan tid4k mengenali sosok tubuh baharu yang berada di dep4nnya.

Disambut lembu ket1ka sedang hantar bantuan
Seperti satu rak4man video yang memaparkan sekumpulan lelaki sedang dalam misi menghulvrkan bantuan, terpaksa berdepan dengan seekor lembu berwarna hitam yang ‘m3nyambut’ kedatangan mereka.

Perjalanan y4ng mulanya bergerak lancar, tetapi langkah mereka mula terhenti apabila l3mbu tersebut pula yang memulakan langkah ke arah mereka. Seakan sedang meny4mbut tetamu, lembu tersebut nampaknya tidak mempunyai ‘masalah’ dengan kumpvlan lelaki tadi yang sedang membawa makanan dan barang keperluan.

Hari ni t3am Dapur I’tam ziarah hantar makanan dan barangan keperluan.

Suspen b3tul.. besar lembu sambut kami.

Mujur ust4z Sayed ada…baru fikir nak patah balik

Rupa-rup4nya, sekumpulan lelaki yang ‘disambut’ lembu itu adalah petugas-petugas d4ri pasukan Dapur It’am yang sedang dalam misi untuk menyampaikan makanan d4n barang keperluan kepada penduduk yang memerlukan di kawasan kampung b3rkenaan.

Apa Sebenarnya Program Dapur It’am
Kalau korang nak tahu, Dapur It’am ini sebenarnya satu program yang menyediakan edaran pek makanan yang dimasak dengan pelbagai juadah dan diagihkan secara percuma kepada golongan yang memerlukan.

Program yang berkonsepkan soup kitchen ini berpusat di masjid dan surau di Wilayah Persekutuan dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan(JAWI) dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP). Tujuan utama program ini pula adalah untuk memastikan sasaran sifar lapar dalam tempoh pandemik yang sedang melanda negara.

Kaedah yang diguna pakai oleh program ini adalah petugas masjid dan surau memasak makanan tengah hari secara bergotong-royong di dapur masjid dan surau. Kemudiannya, makanan tersebut akan dibungkus lalu diedarkan kepada golongan sasaran.

Sehingga bulan Ogos 2021, 1,638,706 pek makanan bermasak bernilai RM 13,516,690 telah diagihkan kepada penerima yang terdiri daripada golongan asnaf, petugas barisan hadapan, penduduk Projek Perumahan Rakyat, Projek Perumahan Awam yang dikenalpasti serta golongan lain yang terkesan dan memerlukan sekitar Wilayah Persekutuan.

Berita baik juga, program ini akan diteruskan sehingga bulan Disember tahun ini melalui peruntukan MAIWP berjumlah RM10.8 juta.

Untuk mengetahui lebih lanjut, anda boleh melayari laman Facebook JAWI dan Twitter JAWI Official untuk mendapatkan senarai masjid dan dapur yang terlibat dalam program ini.

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *