[Video] Kapal Angkasa NASA Cipta Sejarah Baharu, Dilaporkan Telah Berjaya ‘Sentuh’ Matahari..

Kapal angkasa milik Pentadbiran Aeronautik dan Angk4sa Lepas Kebangsaan (NAS4) menc1pta sejarah baharu apabila dilap0rkan telah ‘menyentuh’ matahari pada April t4hun ini.

Memetik lap0ran NDTV, kapal angk4sa Parker S0lar Probe itu telah terbang melalui atm0sfera atas matahari y4ng dikenali s3bagai ‘cor0na’ dan menguji medan magn3t dan zarah di san4.

Pengumum4n mengenai kejayaan 1tu baru saja dibuat pada Selasa lalu kerana para sa1ntis perlu menges4hkan anal1sis data terlebih dahulu.

“Parker Solar Probe ‘menyentuh mat4hari’ ialah detik bermakna untuk sains suria dan merupakan pencapaian y4ng benar-benar luar biasa,” kata pentadbir bersekutu untuk Direktorat Misi S4ins di Ibu Pejabat NASA, Thomas Zurbuchen.

Tambahnya lagi, pencapaian tersebvt akan membantu saintis untuk menemui maklumat kritikal mengenai matah4ri dan pengaruhnya terhadap sistem suria kita. Difahamkan, kajian yang dij4lankan kapal angkasa itu telah dilancarkan pada 2018 dengan fasa awalnya adlah untuk membuat lintasan berulang.

Kapal angkasa itu bergerak pada k3lajuan menakjubkan iaitu melebihi 500,000kmph untuk membolehkan ia m4suk dan keluar dengan cepat untuk mengelakkan kerosakan hab4.

Dalam salah satu laluan s1stem suria itu, mereka juga telah menemui struktur zig-zag magnetik dalam ang1n suria yang berada sangat dekat dengan matahari.

SUMBER: NDTV, NAS4

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

5 T̷ahun Tingg̷alk̷an Duni̷a ‘m̷ak ny̷ah’, Pemud̷a Ini Ten̷ang Bergel̷ar Tuk̷ang Bu̷at Ker̷and̷a

“Sudah Simpan Batu Nis4n, Ker4nda…”, Tinggalkan Dunia ‘M4k Nyah’, Tenang Jadi Tukang Buat Ker4nda Jun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *