Sungguh Menyayat Hati, 6 Ekor Zirafah Matl Terbaring Setelah Tersangkut Di Dalam Lumpur Ketika Kemarau

Menurut daripada laporan, gambar ha1wan yang berbaring bersama dan tidak berny4wa itu diambil pada hari Jumaat di Konservansi Hidupan L1ar Sabul di Wajir. Zirafah-zirafah itu dikatakan tersangkut dalam lumpur apabila cuba minum dari takungan berhampiran yang hampir ker1ng.

B4ngkai ha1wan-halwan tersebut diklasifikasikan sebagai spesis terdedah, dilihat terbaring menelentang di atas tanah. Salah satu leher ha1wan itu terbentang ke belakang dan terselit bawah z1rafah yang lain.

Berdasarkan penelitian daripada gambar dari atas, zlrafah-zlrafah itu telah m4ti beberapa ketika dahulu apabila terlihat badannya menunjukkan tanda-tanda r3put.

Kesemua b4ngkai ha1wan itu dipindahkan ke lokasi di Sabuli, timur laut Kenya untuk mengelakkan berlakunya penc3maran pada air takungan.

Gambar meny4yat hati menunjukkan sekumpulan 6 ekor zlrafah terbaring m4ti selepas tersangkut dalam lumpur di Kenya, lapor Daily Mail.

Pakar dilaporkan memberi am4ran kemarau yang dialami di negara Afrika boleh membvnuh 4,000 ha1wan itu.

Zirafah tersebut dipercayai sudah lemah ak1bat kebvluran dan kekurangan air minuman disebabkan kem4rau tervk di rantau itu. Menurut sumber, rantau itu dikatakan hanya menerima kurang daripada satu pertiga daripada hujan biasa pada bulan September.

Menurut bancian hidupan l1ar negara yang pertama, Kenya mempunyai populasi zirafah sebanyak 34, 240 ekor yang terdiri daripada 3 spesis ha1wan itu.

Kemarau juga diisytiharkan sebagai bencana negara oleh presiden Kenya, Uhur Kenyatta pada September. Dianggarkan lebih dua juta rakyat Kenya menghadapi risiko kebuluran ak1bat musim kemarau.

SUMBER:Daily Mail

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIKΒ  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Tak Mampu Sihir Orang Islam Yang Jaga Solat – Bomoh Rusia

Tular sebuah video di media sosial, di mana seorang bomoh yang dipercayai berasal dari Rusia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *