Satu Spesies Llntah Bulan Merah Jambu Ditemui Selepas Hujan Di Australia

Sebut s4ja lintah, mesti ramai yang sec4ra automatik akan terasa geli dan tak kurang jvga yang takut jika berhadapan d3ngan apa saja jenis lintah. Terdapat pelbagai j3nis lintah air tawar, air lavt dan daratan di dunia ini. Walaubaga1manapun, ada satu spesies l1ntah yang cuma terdapat di satu tempat di Austral1a iaitu lintah bulan merah j4mbu.

Spesies l1ntah bulan berwarna merah j4mbu yang hanya terdapat di sebuah gunung d1 Australia terselamat dalam k3bak4ran hutan dahsyat yang memusnahkan sebahag1an besar hab1tatnya.

Menurut l4poran CNN, m4khluk unik itu tinggal di lereng gunung ber4pi tidak aktif, Gunvng Kaputar di New South Wales (NSW).

Selepas hvjan baru-baru ini, renjer dari Taman Negara NSW dan Perkh1dmatan Hidupan L1ar menemui kira-kira 60 lintah bulan Gunung Kaputar y4ng masih hidup.

“Ia mvngkin tidak secomel koala atau walabi, tet4pi spesies itu juga mema1nkan peranan penting dalam ekosistem,” kat4 organisasi itu dalam perk0ngsian di Facebook.

L1ntah bulan Gunung Kaputar berukuran seh1ngga 20 sentimeter kebanyakannya tid4k diketahui sehingga 2013 apabila ia d1kenali sebagai spesies baharu.

Menvrut penyelidik kanan malacology di Muz1um Australia, Frank Kohler, Taman Negara Gunung Kaputar adalah rumah kepada k1ra-kira 20 spesies endemik lintah bulan dan sipvt.

“Ini adalah b3rita baik kerana penemuan spesies itu memberi harapan kesan kebakaran mungk1n tidak sebesar yang kita fikirkan,” katanya. –

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *