Pemburu Harta Karun Percaya Mereka Berjaya Temui Timbunan Harta Karun Bernilai Lebih RM83 Bilion

Sekumpulan pembvru harta karvn di Finland berpendapat mereka menjumpai harta karun bernilai $20B (RM 83, 430,000,000) apab1la berjaya ‘mencungkil’ timbunan harta k4run tersebut, lapor India T1mes.

Menvrut The Sun, pasukan itu yang dikenali s3bagai ‘Temple Twelve’ dipercayai tel4h melakukan pencarian di Finland untuk “L3mminkainen Hoard”, yang terdiri dar1pada emas, pertama dan artifak sejak 1987.

Berd4sarkan laporan, jika harta itu dit3mui, nilai dipercayai melebihi $20 bili0n (RM 83,430,000,000) dan menjadik4nnya penemuan paling berharga yang pern4h ditemui.

Menvrut penyelidik dan ahli sejarah, s1mpanan itu dikatakan mengandungi lebih dar1pada 50, 000 permata seperti berl1an, nilam dan artifak purba.

Sel3pas 34 tahun bekerja. Temple Tw3lve percaya bahawa mereka hanya tinggal beb3rapa bulan sahaja untuk menjay4kan misi mereka. Akan tetapi, mereka perlu mengh4rungi musim sejuk yang panj4ng sebelum mereka dapat mengakses gua yang dipenvhi air hujan beku setiap t4hun.

Memet1k daripada laporan, ahli kvmpulan itu dikatakan telah mengembara dari selvruh dunia, termasuk Rusia, Avstralia, Amerika Syarikat, Sweden, Norway, J3rman dan Belanda untuk meny3rtai pemburuan tersebut.

Menvrut pihak berkuasa, Carl B0rgen, beliau telah memperincikan kehidupan pumbvru dan harta karun dalam bvkunya iaitu Temporarly Insane.

“Say4 faham bahawa kemajuan ket4ra di kuil telah dibuat dan kru berasa sangat teruja dengan bulan-bulan akan d4tang,” jelasnya kepada The Mirror.

“Ada yang berkata jika penemuan 1ni berjaya, secara nyatanya boleh menjadi penemuan harta karun terbesar d4n paling berharga di dunia.”

Kewujudan harta itu pada mul4nya diakui pada tahun 1984 apabila pemilik tanah Ior Bock mendakwa keluarg4nya berasal dari keturunan Lemminkäinen yang muncul dalam mitologi pagan Finl4nd.

Bock mendakwa bilik di lad4ngnya telah dimeterai dengan kepingan batu pada abad ke-10 untuk melindung1 khazanah daripada penceroboh.

Hanya tiga tahun kemudian, s3ramai 24 orang bergabung tenaga dengan Bock untuk mencari harta karun itv. Kini, hanya dua ahli pasukan yang kekal dan selebihnya telah meninggal dvnia atau bersara.

SUMBER: India Times I Siakapkeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Budak Menangis ‘Histeria’ Tak Ada Internet Punya Pasal “ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Ke Kampung”

Tak Ada Internet Punya Pasal, Budak Menangis ‘Hist3ria’ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Kampung Tinggal …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!