‘Baby’ G0dzilla, Haiwan Ini Benar-benar Wujud Di Dunia

Rupa Tak Ubah Macam ‘Baby’ G0dzilla, Haiwan In1 Benar-benar Wujud Di Dunia. Pernah tak korang perasan bah4wa disekeliling k1ta adanya spesis haiwan yang unik dan luar biasa? Ya, bany4k daripada spesis 1ni jarang ditemui terumanya di Malaysia.

Walaupun begitu, beberapa ind1vidu dari negara luar menemui haiwan pelik ini di perairan lautan mereka. Ha1wan ini dikenali dengan nama Iguana Laut atau nama saintifiknya adalah Amblyrhynchus cristatus sejenis haiwan reptilia yang hanya memakan jenis diet herb1vor.

Jangka hayat haiwan ini boleh m3ncecah 5 hingga 12 tahun dengan saiz 4 hingga 5 kaki. Saiz seekor iguana lavt ini seperti setinggi saiz lelaki normal 6 kaki. Beratnya boleh menc3cah 1 hingga 3.3 paun.

Ia banyak dijumpai di kepvlauan Galapagos. Bahkan menurut Charles Darwin, seorang ahli ilmuwan tent4ng kehidupan haiwan di dunia mengatakan bahawa haiwan ini kelihatan meng3rikan dan jijik.

Ya, haiwan ini tidak sec4ntik kehidupan laut yang lain kerana ia memiliki rupa yang tidak cantik d4n mempunyai mata yang sangat lebar, wajah yang pecah-pecah dan susuk p1nggung yang runcing serta kepala yang bertahtakan ‘garam’ yang keras. Ol3h kerana itulah, haiwan ini menjadi haiwan yang unik dan jarang ditemui.

Nampak garang tetapi l3mbut dan tidak membahayakan manusia.

Walaupun memiliki waj4h yang garang, tetapi haiwan ini adalah lembut dan tidak membahayakan manvsia.

Bersifat herbivor yang h4nya memakan rumpai laut di bawah celahan batu dalam air. Mempunyai gigi y4ng pendek, dan tumpul. Gigi yang tajam hanya digunakan untuk membantu mereka vntuk mengikis alga di lautan.

Fungsi ekor yang panj4ng adalah untuk bergerak di dalam air seperti seekor buaya. Kuku yang taj4m adalah untuk menahan dan mencengkam sewaktu berada di dalam air der4s.

Ancaman

Kehidupan mer3ka menerima ancaman daripada tikus, kucing liar dan anjing yang suka memakan t3lur yang masih muda. Namun, spesis ini telah dilindungi diseluruh dun1a supaya tidak berlaku kepupusan.

Sumber: National Geographic, Siakap Keli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

[Video] Wanita Berhadapan Detik Cemas, Badak Sumbu Hampir Sodok Kereta!

Sebut sahaja tentang badak sumbu, pasti s3mua tahu bahawa haiwan ini memiliki berat badan yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *