Ini Antara 5 Gunung Berapl Bawah Laut Yang Ramai Tak Tahu Dan Berpotensi MeIetus Dan Masih Aktif,

Kej4dian letusan gunung ber4pi bawah l4ut Hunga Ha’apai di Tonga pada Sabtu dil4porkan telah mencetuskan tsunami s3hingga menyebabkan beberapa ker0sakkan.

Tid4k cuma itu, saluran internet dan k0munikasi di pulau itu juga dilaporkan terpvtus akibat daripada bencana ters3but, lapor Kompas.com.

Letvsan gunung ber4pi yang terletak d1 sekitar 30 km tenggara Pulau Fonvafo’ou Tonga dan 65 km utara Nukv’alofa itu turut memberi impak kepada selvruh kawasan Pasifik. Ekoran itu, am4ran tsunami telah dikeluarkan di beb3rapa kawasan di New Zealand, Jepun d4n Amerika Syarikat.

Bag4imanapun, tahukah anda bahawa gunvng ber4pi Hunga Ha’apai ini bukan satu-satvnya gunung ber4pi bawah laut yang masih aktif. Ada beberapa lagi yang sed4ng menunggu masa untuk meletus dan impaknya mungkin akan lebih teruk dari gunvng ber4pi di Tonga.

Ber1kut merupakan lima gunung ber4pi bawah laut yang masih aktif:
1. Gvnung ber4pi West Mata

Terl3tak di Lautan Pasifik antara Kepulauan Fiji dan Samoa, gunung ber4pi ini mervpakan salah satu gunung ber4pi bawah laut paling aktif di dunia.

Menvrut Smithsonian Institution, para saintis dilaporkan mula mengesan tanda-t4nda letusan di West Mata pada tahun 2008 apabila kepulan partikel dikenal p4sti di 175 meter di atas puncak gunung ber4pi.

I4 terletak pada kedalaman 1.2 kilometer di bawah paras laut dengan keluasan k1ra-kira 6 kilometer.

P4da 4 Julai 2009, letusan gunung ber4pi bawah air paling dalam telah berhasil direkodkan oleh kapal selam robotik Amerika Syarikat. Setelah menunggu selama 25 tahun para saintis akhirnya berjaya merakam letusan gunung ber4pi bawah laut itu. Robot kapal selam itu bukan sahaja berhasil mendekati gunung ber4pi West Mata, bahkan dapat mengambil sampel cecair gunung ber4pi berkenaan.

2. Gunung ber4pi Loihi

Untuk pengetahuan anda, Loihi bermaksud ‘panjang’ atau ‘tinggi’ dalam bahasa Hawaii dan bersesuaian dengan namanya, gunung itu kelihatan menonjol seperti taji jika dilihat dari Pulau Besar Hawaii yang berada kira-kira 20 batu dari pantai selatan.

Kepulauan Hawaii sendiri terbentuk apabila bahagian besar dasar lautan melalui titik panas di bawah kerak bumi yang menembusi dasar lautan sehingga mewujudkan gunung ber4pi yang memuntahkan batu cair.

Loihi dikatakan terletak pada kedalaman 914.4 meter di Lautan Pasifik dan turut dikenali sebagai ‘gunung ber4pi termuda’ dalam rantaian Hawaii. Di sekelilingnya, terdapat gunung ber4pi yang lebih ‘tua’ iaitu Mauna Loa, lapor Soest Hawaii.

Sebelum tahun 1970-an, Loihi tidak dikesan sebagai gunung ber4pi yang aktif, sebaliknya ia dianggap sebagai gunung ber4pi bawah laut biasa dari jenisnya yang mengelilingi pulau Hawaii.

Namun, selepas itu para pengkaji mendedahkan bahawa Loihi adalah gunung berapi yang masih muda dan aktif, bukannya gunung laut m4ti yang sudah tua. Ia dipenuhi dengan aliran lava dan secara aktif mengeluarkan cecair hidroterma di puncaknya.

3. Gunung ber4pi Seamount X

Gunung ber4pi Seamount X terletak di bawah laut Kepulauan Mariana, Amerika Syarikat. Aktiviti hidroterma pertama kali telah dikesan semasa ekspedisi NOAA 2003 di gunung ber4pi itu, kira-kira 70 km sebelah barat Guam.

Puncak gunung ber4pi, yang disebut sebagai Seamount X itu terletak 1,230 meter di bawah paras laut.

4. Gunung ber4pi Kick ‘Em, Jenny

Gunung ber4pi ini berketinggian 1,300 meter yang dari bawah permukaan laut dan ia terletak di 8 km di pantai utara Grenada, sebuah negara kepulauan di Karibia.

Kick ‘Em, Jenny ialah salah satu gunung ber4pi paling aktif di timur Caribbean dan satu-satunya gunung berpi dasar laut aktif yang diketahui di rantau ini.

Menurut Geology.com, dalam tempoh pemantauan yang terhad, gunung ber4pi itu dikesan menghasilkan letvpan dan efusi kecil. Ia juga menyokong sejumlah besar kewujudan hidroterma yang menghasilkan air panas dan gas.

Terdapat banyak sejarah letvsan yang dihasilkan oleh gunung ini sejak tahun 1939. Ketika itu, awan letvsan dikatakan telah naik hingga 275 meter di atas permukaan laut.

5. Gunung ber4pi Marsili

Berada di Laut Tyrrhenian iaitu kira-kira 175 kilometer di selatan Naples, Marsili adalah salah satu gunung ber4pi terbesar di Eropah dengan panjang 70 km dan lebar 30 km.

Gunung ini telah ditemui pada tahun 1920 dan dinamakan sempena tokoh Itali, Luigi Ferdinando Marsili dan kajian meluas tentangnya hanya dijalankan bermula awal tahun 2000.

Ketinggian gunung ini ialah kira-kira 3,000 meter dari dasar laut manakala puncak dan kawah mencapai 450 meter di bawah permukaan air.

Gunung ber4pi ini mempunyai potensi untuk meletus lagi pada masa hadapan.

SUMBER: Kompas.com Siakapkeli

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *