Batu Berlian Ketiga Paling Besar Di Dunia Ditemui. Dijual Pada Harga USD 53Juta.

Syarikat perusahaan Berlian yg dikenali sebagai Debswana mendapat durian runtuh apabila menemui batu b3rlian yang bersaiz luar biasa besar pada awal bulan ini.

Batu berlian 1.098 karat itv (berukuran panjang 73mm, lebar 52mm, dan tebal 27m) dipercayai merupakan b4tu berlian ketiga terbesar yang pernah ditemui oleh manusia di dunia set4kat ini.

Batu berlian itu yang dit3mui di Jwaneng ditunjukkan kepada Presiden Mokgweetsi Masisi dan kin1 dipamerkan di ibu kota Botswana, Gabarone.

Sebelum ini pada tahun 2015, negara Botswana juga menjadi tempat penemuan berlian kedua terbesar d1 dunia. 1,109 karat Lesedi La Rona (dijual pada harga USD53 Juta) yang s3dikit lebih besar berbanding penemuan berlian kali ini yang masih belum dib3rikan nama.

Untuk rekod, negara B0tswana adalah pengeluar berlian terbesar di benua Afrika dan berlian mervpakan salah satu sumber pendapatan negaranya yang tinggi.

“Ini adalah berlian terb3sar yang dijumpai Debswana dalam sejarahnya selama lebih dari 50 tahun berop3rasi.

“Dari analisis awal kami, i4 boleh menjadi batu permata ketiga terbesar di dunia,” kata Lynette Armstr0ng, pemangku pengarah urusan Debswana Diamond Company.

Syarikat Debswana merup4kan usaha sama antara kerajaan dan gergasi berlian global De Beers, dan menj4na pendapatan negara melalui dividen, royalti dan cukai, sehingga 80 per4tus.

Menteri Sumber Asli Botsw4na, Lefoko Moagi berkata, ia adalah penemuan terbaik negara itu sel3pas pandemik Covid-19 menyaksikan penjualan berlian merosot tahun lalv.

Pemangku pengarah urvsan Debswana Diamond Company.Armstrong berkata keputusan belum diambil meng3nai apakah akan menjual berlian tersebut melalui De Beers atau syarikat mil1k kerajaan, Okavango Diamond.

Menurut rekod, berl1an terbesar yang pernah ditemui oleh manusia ialah berlian Cullinan 3,106 karat yang dijumpai di Afrika Selatan pada tahun 1905.

SUMBER:SajaGempak

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *