Ayam Atau Telur Yang Mana Wujud Dulu? Dr Zulkifli Al Bakri Jawab Persoalan Warganet

Rasanya semasa di bangku sekolah l4gi kita sering ditanya mengenai soalan pelik-pelik mengenai kewujudan al4m.

Antara soalan yang sering berbuat k1ta berfikir panjang dan kadangkala agak memeningkan kepala ialah sama ad4 ayam atau telur, yang mana wujud dahulu?

Korang rasa yang mana satu? Kalau meng1kut sains, ayam berasal daripada telur yang menetas. Tapi wujudnya telur pul4 daripada ayam yang telah mengeram telurnya berhari-hari lamany4.

“Yang mengeluarkan yang hidup d4ri yang m4ti”

Pun begitu, korang tak perlu nak pening-p3ning fikirkannya lagi kerana bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri ada jawapannya dan beliau menjawab persoalan ini darip4da svdut pandang Islam.

Menerusi perkongsiannya di laman Maktabah Al Bakri, beliau menjelaskan bahawa Allah SWT berfirman dari Surah al-Rum ay4t 19,

Yang mengeluarkan yang hidup dari yang m4ti dan mengeluarkan yang mati dari yang hidup.”

Antara 4 tafsiran Al-Mawardi mengenai ay4t tersebut:

Dikeluarkan manusia yang hidup daripada a1r mani yang m4ti, dan dikeluarkan air mani daripada manusia yang hidup. Hal ini sebagaim4na pendapat Ibn Mas’ud, Ibn Abbas, Abu Sa’id al-Khudri, Mujahid, Qatadah dan Ibn Jubair.
Dikeluarkan orang mukmin daripada kekafiran, dan dikelvarkan orang kafir daripada keimanan. Hal ini sebagaimana pend4pat Umar al-Khattab RA dan al-Zuhri. Ia juga diriwayatkan daripada al-Aswad bin Abd Yaguth, daripada Nabi SAW.
Dikeluarkan ayam daripada telur, dan dikelvarkan telur daripada ayam sebagaimana pend4pat Ikrimah.
Dikeluarkan pokok kvrma daripada benihnya, dan benih daripada pokok kurma, tangkai daripada b1jinya, dan biji daripada tangkainya. Sebagaimana pandangan Ibn Malik dan al-Suddi.

Daripada penjel4san di atas, beliau telah membuat kesimpulan yang jelas bahawa ayam terl3bih dahulu yang diciptakan sebelum telur.

Hal ini kerana Allah berfirman b4hawa Dia telah menciptakan makhluk hidup termasuk haiwan berpasang-pas4ngan. Justeru, yang diciptakan dahulu adalah ayam sebelum telur,” tulis Dr Zulkifli al-Bakri.

Korang boleh baca keseluruhan p3njelasan di bawah:

Walau bagaimanapun menurutnya l4gi, isu ayam terlebih dahulu diciptakan daripada telur ini disebut seb4gai masalah fudhuliah iaitu perkara ini jika diketahui pun tidak memberi seb4rang manfaat dan jahil mengenainya pun tidak membawa sebarang kemudar4tan.

Oleh itu, korang semua j4ngan lagilah pening-pening mengenai isu ini lagi. Dah lega kan sekarang d4h tahu ayam atau telur siapa wujud dahulu?

SUMBER:Lobak Merah

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *