Imbas Kembali, Puting Bellung ‘Gergasl’ Pernah Ser4ng Kedah Pada 2O14 Dahulu

Selepas b4njir dan ribut, Malaysia diuji sekali lagi dengan r1but angin puting bel1ung yang melanda bumi Perak, semalam. Kej4dian di Ipoh semalam tular di s3tiap penjuru media sosial.

Disebabkan 1tu, terd4pat banyak rumah-rumah telah musnah dan ranap disebabkan impak kejad1an tersebut. Namun, laporan terperinci mengenai m4ngsa serta kem4tian belvm dilapor setakat ini.

Biasanya put1ng beliung ini kan selalu terjadi di benua Amerika. Mungkin juga kita sering t3rtanya-tanya, adakah kejadian puting beliung di Ipoh semalam adalah yang p3rtama kali berlaku dalam sejarah Malaysia?

Imbas kembali, meng3ksplorasi laporan Awani, kejadian puting beliung ‘gergasi’ juga pern4h berlaku di Kedah pada 12 November November 2014 dahulu. Difahamkan, 10 buah rvmah di Kampung Sungai Nonang, Mukim Teb4ngau musnah ketika itu.

Memetik laporan itu, k3jadian puting beliung tersebut memberi kesan besar kepada ramai penduduk d1 sekitarnya. Salah seorang mangsa yang pernah ditemuramah pemberita k3tika itu ialah Che Tim Ahmad, 54 tahun (ketika itu).

Che Tim Ahmad berkata, b3liau berasa sungguh terkejut dengan satu bunyi dentvman angin kuat yang m3ngangkat serta merosakkan bumbung rumahnya. Ia terjadi bukan dalam sejam, bvkan 10 minit..tetapi hanya sekelip mata!

Difahamkan, menurut laporan 1tu lagi, turut berlaku satu lagi kejadian puting beliung yang turut digelar s3bagai ‘belalai darat’ pernah menyerang Taman Wira Mergong di Alor Setar, Kedah.

Kejadian ketika itu dilapor t3lah meranapkan kira-kira 13 buah rumah. Malah daerah Pendang di Kedah juga tvrut menerima bencana yang sama dan telah menyebabkan kerosakan 14 buah rvmah, selain 71 buah rumah turut musnah di Kota Setar.

Sumber: Imbasan laporan terdahulu Awani

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Budak Menangis ‘Histeria’ Tak Ada Internet Punya Pasal “ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Ke Kampung”

Tak Ada Internet Punya Pasal, Budak Menangis ‘Hist3ria’ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Kampung Tinggal …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!