Ambil Langkah Berjaga-Jaga, 6 Negeri Akan Dijangka Berlaku Puting Beliung Lagi

Sebelum ini kita dikejutkan dengan kej4dian puting beliun di Ipoh, Perak sehinga menyebabkan ratusan rumah meng4lami kerosakan. Hari ini, Jab4tan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) tel4h mengeluarkan langkah berj4ga-jaga kepada negeri di Pantai Barat Semenanjvng serta Sabah dan Sarawak.

Perkara itu disahkan oleh Pengarah Kan4n Pusat Instrumentasi Mete0rologi dan Sains Atmosfera MetMalaysia, Ambun Dind4ng di mana negeri terbab1t adalah Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor, M3laka dan Negeri Sembilan.

Kita dapati kebanyakan (puting beliung) b3rlaku di sebelah n3geri di Pantai Barat Semenanjung, selain di Sabah d4n Sarawak, yang juga p3rnah melaporkan kejadian seumpama itv.

Kebanyakan (yang ak4n berlaku) di kawasan di persisiran p4ntai seperti Bintulu, Miri dan per4iran Labuan serta Pantai Barat Sabah. Kawasan berkenaan sudah melaporkan kej4dian puting beliung dan ia akan sent1asa berlaku, apabila keadaan cu4ca sesuai (kehadiran awan kumulonimbvs).

Punca puting belivng berlaku kerana kehadiran awan kumul0nimbus yang besar
Kehadiran kumulon1mbus itu akan menyebabkan perolakan kuat dalam awan, seterusnya akan m3mbentuk corong awan di dasar. Bagaimanapun, MetMalaysia sukar untuk menj4ngka bila dan di mana puting beliung akan muncul kerana ia berlaku pada sk4la kecil dan sekejap.

Jadi, dihar4pkan semua yang berada di kawasan berisiko untuk sentiasa bersedia d4n mencari perlindungan ketika kejadian itu berlaku.

Kredit: Berita Harian

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

5 T̷ahun Tingg̷alk̷an Duni̷a ‘m̷ak ny̷ah’, Pemud̷a Ini Ten̷ang Bergel̷ar Tuk̷ang Bu̷at Ker̷and̷a

“Sudah Simpan Batu Nis4n, Ker4nda…”, Tinggalkan Dunia ‘M4k Nyah’, Tenang Jadi Tukang Buat Ker4nda Jun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *