Ingatkan Ul4r, Rupanya Inilah Caclng Tanah Terbesar Di Dunia

Kebiasaannya cacing yang kita biasa jvmpa di tanah adalah bers4iz kecil, namun tahukah anda di dunia ini wujvd spesies cacing tanah yg besar dan mencecah lebih 2 meter panjang y4ng dikenali sebagai Cacing gerg4si Gippsland (Megascolides austr4lis).

Cacing tanah terbesar di dunia ini m3njadikan lembah Sungai B4ss di Gippsland Selatan yang terletak di Victoria, Avstralia menjadi habitat m3reka. Cacing ini dijumpai di kawasan seluas 3.88 m3ter persegi yang mana kaw4san itu dulunya hutan tebal kini dijadikan t4nah pertanan.

Cacing tanah gergasi Gippsland ini mvla-mula dit3mui oleh manusia pada tahun 1800-an di Victoria, Australia. Beb3rapa orang p3kerja yang memeriksa sebuah landasan kereta apai secara tidak s3ngaja telah m3nggali habitat cacing gergasi in1.

Mereka terk3jut besar apabila menemui satu spesis c4cing bersaiz besar yang tidak pern4h dilihat sebelum ini. Ketika itu mereka 1ngatkan cacing tersebut adalah sal4h satu spesies ular. Kemudiannya mereka pvn membawa cacing tersebut d4n menyerahkannya kepada seorang profesor di Universiti Melbourne untuk dik4ji.

Akhirnya ‘ul4r’ tersebut disahkan sebagai satu spesies cacing dan kemudiannya lebih bany4k lagi cacing gergasi tersebut yang berukuran sekitar 1 meter hingga 2 m3ter panjang.

Cacing ini m4mpu bertahan dalam persekitaran yang diubah manusia serta jarang muncul di at4s tanah. Cacing Gippsland ini hanya akan timbul di permukaan tanah hanya p4da ketika hujan lebat yang menenggelamkan liang mereka. Antara keunikannya ad4lah ia mampu bertahan di kawasan tanpa tumbuh-tumbuhan.

Ciri-ciri lain c4cing ini adalah mempunyai kulit yang sangat lembut, dan dapat hidup di d4lam tanah yang lembap. Pergerakan mereka juga biasanya akan mengeluarkan buny1 yang cukup kuat untuk didengari.

Disebabkan saiz d4n keadaan tanah yang lembap, pergerakan cacing Gippsland ini akan menghasilk4n bunyi seolah-olah air yang keluar dari tab mandi. Cacing ini juga dap4t mencapai kedalaman sehingga 1.5 meter dengan menggunakan kepal4nya yang berotot.

SUMBER:Saja Gempak

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

Nyaris disaman, pemuda minta maaf tuduh Aeril Zafrel & Wawa Zainal terima duit PN

Pasangan selebriti Aeril Zafrel dan Wawa Zainal sekali lagi menjadi mangsa tuduhan apabila menerima imbuhan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *