Penemuan Menggerunkan ‘Jari Kaki May4t’ Di Celah-celah Pokok, Warnanya Kebiruan Seakan Zombie

Netizen di media sosial dikejutkan dengan penemuan benda menggerunkan seakan ‘jari kaki may4t’ yang berwarna kebiruan seakan-akan zombie yang ditemui di celah-celah p0kok.

Sesiapa yang melihat ‘jari kaki may4t’ ini pasti akan meremang dan takut kerana ianya memang sangat menyer4mkan.

Tapi timbul tanda-tanda ialah ad4kah benda yang kelihatan menyeramkan itu betul-betul jari kaki may4t? Fot0-foto yang dikongsikan oleh Indian Forest Service itu juga tiada kesan di3dit dan juga bukan diambil daripada mana-mana sedutan fil3m.

Seben4rnya, benda tersebut bukanlah jari kaki may4t tetapi merupakan satu spesi3s kulat! Kulat ini dikenali sebabagi “Dad Man’s Fingers” atau nama saint1fiknya Xylaria polymorpha.

Kul4t ini biasanya menumpang pada pohon pokok dan mempunyai bentuk panjang sep3rti jari dengan hujungnya berwarna krim keputihan, hidup dalam kawasan hut4n dan berkayu.

M3skipun rupanya menyeramkan, tapi anda tidak perlu berasa takut apabila m3lihat kulat ini kerana ianya tidak berbahaya kepada manusia.

Kvlat Dad Man’s Fingers ini boleh ditemui di banyak tempat seperti di negara s3perti Nepal, Bhutan, dan utara India, malah di beberapa kawasan di Am3rika Syarikat seperti Rocky Mounta1ns.

Meskipun mempunyai rupa y4ng seram dan menggerunkan, namun kul4t ini juga sering dijadikan bahan d4lam masakan oleh sesetengah peduduk d1 China. Malah, kulat ini juga dijad1kan bahan bagi menghasilkan peralatan muz1k seperti violin. Selain itu, kulat ini juga dijadikan perhiasan dalam rvmah.

PERHATIAN:

KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..

JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.
JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE
FOLLOW KAMI DI PAGE….
TERIMA KASIH.

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *