Disangka Bunga Yang Cantik, Tetapi Sebenarnya Spesles Pemangsa Serangga Yang Ditakuti…

Baru-baru ini, tul4r perkongsian seorang lelaki yang dik3nali sebagai Adrian Kozakiewicz di lam4n instagramnya mengenai satu benda b3rbentuk bunga yang sangat cant1k.

Namun kemud1annya ramai terkejut apabila mengetahui bah4wa benda itu bunkannya s3jenis bunga atau tumbuh-tumbuhan tetapi mervpakan spesies ser4ngga.

Pem1lik video tersebut, Adrian Kozakiewicz memaklvmkan bahawa serangga yang m3mpunyai bentuk dan warna seperti bunga itu mervpakan satu spesies serangga y4ng dikenali sebagai Orkid Mant1s.

M3skipun perkataan Orkid sinon1m dengan bunga tetapi Orkid Mantis merupakan s4tu spesies ser4ngga.

VIDEO:

D4lam video y4ng dikongsikannya, Adrian Kozakiewicz telah menunjukkan tiga 3kor Orkid M4ntis di tapak tangan seseorang dan ramai yang tidak menyangka ia 4dalah ser4ngga.

Rata-rat4 warganet terkejut melihat serangga itu betul-betul bergerak dan hidup k3rana pad4 mulanya mereka sangat yakin ianya sejenis bunga. Selain itu mer3ka juga memvji serangga itu kelihatan sangat cantik.

Ser4ngga Ork1d Mantis ini meskipun kelihatan cantik tetapi ianya adalah pem4ngsa y4ng sangat menggerunkan buat serangga-serangga lain kerana m3njad1kan mereka sebagai makanannya.

Ork1d Mantis menghasilkan lebah madu untuk memikat mangsa kegemaran mereka d4n bentuknya yang seakan bunga memudahkan ia menarik perhatian serangga l4in.

W4laupun begitu, ianya tidak berbahaya terhadap manusia.

S3rangga Orkid Mantis betina adalah lebih besar dan Orkid Mantis jantan b1asanya hanya mampu mencapai setengah saiz Orkid Mantis betina yang boleh m3ncecah 2.5 inci.

SUMBER: Adrian Kozakiewicz

PERHATIAN: KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.
JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE
FOLLOW KAMI DI PAGE….
TERIMA KASIH.

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *