[VIDEO] Penyelamat Berlumba-lumba Selamatkan Budak 5 Tahun Terperangkap Dalam Perigi Selama 3 Hari di Maghribi

AFP melalui Getty Maghribi pihak berkuasa dan bomba berusaha untuk menyelamatkan Rayan

Usaha menyelamat masih dijalankan untuk membebaskan seorang budak lelaki berusia 5 tahun yang telah terperangkap dalam perigi sedalam 100 kaki selama tiga hari.

Budak lelaki itu, yang bernama Rayan, jatuh ke dalam perigi pada petang Selasa, menurut New York Times. Perigi itu terletak berhampiran rumahnya di sebuah kampung kecil di utara Maghribi.

Bercakap dengan sebuah stesen televisyen milik kerajaan, ibunya berkata bahawa anaknya telah bermain berhampiran sebelum menghilangkan diri untuk beberapa ketika, menurut CNN. Selepas mendengar dia menangis, dia segera mengetahui apa yang berlaku. Pihak berkuasa segera dihubungi dan usaha menyelamat bermula.

Sejak itu, penyelamat telah menggunakan mesin untuk membantu menggali laluan selari dengan budak lelaki itu – kerana beribu-ribu telah menonton untuk menonton melalui strim langsung, menurut Times. Sementara itu, yang lain telah tiba di tempat kejadian untuk menyaksikan penyelamatan berlaku secara peribadi.

Memetik agensi berita kerajaan Maghreb Arabe Presse, akhbar itu melaporkan bahawa kemajuan penggerudian dihentikan sementara ketika operasi itu mencapai “peringkat akhir” petang Jumaat.

Outlet tempatan Le360 melaporkan bahawa dua penyelamat, yang hanya beberapa inci dari Rayan, telah mula menggali secara manual, menurut Times.

“Peringkat ini adalah yang paling penting dan paling rumit,” kata seorang penyelamat kepada akhbar itu, menurut Times, sambil menyatakan bahawa mereka perlu terus berhati-hati dalam usaha mereka kerana “peluang runtuh” ​​- yang telah menjadi kebimbangan berterusan .

Sepanjang proses menyelamat, ramai yang menyatakan kebimbangan terhadap Rayan, yang wajahnya kelihatan berlumuran darah dalam video pendek yang diambil tentang dia terperangkap dalam perigi, menurut Times.

Nasib baik, penyelamat telah dapat menurunkan makanan, air dan tiub oksigen kepada budak lelaki itu, lapor akhbar itu.

“Semua orang melakukan yang terbaik supaya dia keluar hidup-hidup dan kami boleh membawanya ke dalam pelukan kami pada penghujung hari,” kata bapa Rayan semasa wawancara dengan Le360, menurut Times.

Sebuah helikopter berada di tempat kejadian, menunggu untuk mengangkut kanak-kanak itu ke hospital tempatan sebaik penyelamat dapat mencapai dan membebaskannya dari perigi, menurut CNN. Pakar perubatan yang pakar dalam resusitasi juga bersedia.

Ketika usaha menyelamat diteruskan, orang ramai di seluruh dunia berkongsi doa dan harapan mereka untuk budak lelaki itu dan keluarganya dengan hashtag #SaveRayan di Twitter.

“Kekal kuat,” tulis seorang pengguna media sosial, sambil yang lain menambah, “Tolong selamatkan kanak-kanak ini.”

SUMBER : Yahoo.com

PERHATIAN: KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.
JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE
FOLLOW KAMI DI PAGE….
TERIMA KASIH.

About admin

Check Also

Ank Tapir Ini Masih Belum Ada Nama? RM1o,ooo Menanti Kepada Siapa Yg Berjaya Bagi Nama

Jeff bersama pekerjanya melihat an4k tapiir yang baru dilahirkan itu. FOTO ihsan pembaca Pemilik 99 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!