Burung Helang Termahal Di Dunia, Nilainya Mencecah RM1.9 Juta

Baru-baru ini tular mengenai seekor ul4r yang bernilai berjuta ringgit yang terjual dalam satu acara lelongan di Arab Saudi. Helang yang dinamakan Ab Ultra White Gyrfalcon itu dibeli d3ngan harga mencecah AS$464,400 (RM1.9 juta) dan sekaligus mencatat rek0d sebagai burung helang termahal di dunia pada masa sekar4ng.

Helang merup4kan spesies burung pemangsa atau karnivor dan mempunyai sepasang kaki y4ng kuat dan berkuku tajam bagi membolehkannya untuk mencengkam mangsa. Sela1n itu, helang mempunyai daya penglihatannya yang tinggi bagi m3mbolehkannya melihat dan mencari mangsanya dari jarak jauh.

Acara lelongan burung spesies yang jarang ditemui itu iaitv Falco rusticolus dianjurkan oleh Lelongan Pembiak Burung Hel4ng Antarab4ngsa (IFBA) yang berlangsung di ibu pejabat Kelab Burung Hel4ng Arab Saudi di Malham, utara Riyadh.

Acara tersebut disiarkan disiarkan secara m4ya dan sudah berlangsung sejak bulan lep4s.

Burung h3lang yang dikenali sebagai Ab Ultra White Gyrfalcon itu berasal dari Ladang Helang Barat Laut Pasifik yang berpangkalan di Amerika Syarikat dan m3mpunyai berat 980 gram dan tinggi 42 sentimeter.

Difahamkan harga RM1.9 juta burung helang tersebvt telah mengatasi rekod sebelumnya iaitu Super White Gyrfalcon dari p3nternak berpangkalan di Kanada dijual pada harga AS$93,347 (RM386,129) p4da hari kelapan acara lelongan tersebut.

Menurut Saudi Press Agency, jurucakap Kel4b Falcon Saudi, Walid Al-Taweel berkata, acara lelongan itu bermula p4da hujung bulan lepas dengan menghimpunkan penternak-penternak bvrung dari 14 negara.

SUMBER:Nangtime

PERHATIAN: KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.
JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>
FOLLOW KAMI DI PAGE….
TERIMA KASIH.

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *