Penemuan Pasir Blru Berkilauan Di Gurun Sahara, Dipercayai Di Kawasan Yang Belum Pernah Diterokai Manusia

Bagi yang belum tahu, Gurvn Sahara mervpakan gurun panas terbesar d1 dunia dengan keluasan 9,400,000 km² (3,630,000 batu persegi). Perkataan S4hara dalam bahasa Arab membaw4 maksud pad4ng pasir.

Baru-baru ini satu pen3muan menakjvbkan di Gurun Sahara telah dide3dahkan hingga mendapat p3rhatian orang r4mai iaitu mengenai sebuah kaw4san yang berkilauan deng4n warna b1ru.

Penemuan terb4ru ini dibu4t menggunakan aplikasi pemetaan Googl3 Maps dimana mereka tel4h menemui 1 kawasan anehdi gurun sahara dan kawas4n tersebut dipercay4i masih belvm pernah lagi diteroka oleh manusia sec4ra fizikal.

Kawas4n berwarna birv tersebut diberi nama Blue Upside Nik3 kerana berbentuk muncvng terbalik d4n menampilkan warna biru berkilau4n.

Kaw4san pelik itv sebenarnya boleh dilihat oleh ses1apa sahaja yang menaiki pen3rbangan ke r4ntau itu menggunakan laluan Aer0port Regional De Reggane y4ng terletak k1ra-kira satu kilometer(km) dari tapak penemuan tersebut.

M3nurut penggvna Reddit yang menemui kawasan itu, OutOfBounds_Matrix, dia m3nyifatk4nnya sebagai hamparan nilam bercahaya biru yang indah.

Pemand4ngan normal di gurun
“Gr1d di sekelilingnya kelihatan seperti buatan manusia, terbentang lebih d4ripada 75km dari utara ke selatan dan 200 meter di antara setiap gar1san grid,” – ujarnya.

SUMBER: Nangtime

PERHATIAN: KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.
JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>
FOLLOW KAMI DI PAGE….
TERIMA KASIH.

About admin

Check Also

Budak Menangis ‘Histeria’ Tak Ada Internet Punya Pasal “ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Ke Kampung”

Tak Ada Internet Punya Pasal, Budak Menangis ‘Hist3ria’ Tak Nak Ikut Keluarga Balik Kampung Tinggal …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!