“Selamat Hari Raya Aidilfitri” – KJ bagitahu jika ini berlaku, rakyat Malaysia berpeluang utk menyambut Aidilfitri

MENTERI Kesihatan, Khairy Jamaluddin memb3ri gambaran rakyat Malaysia berpeluang untuk menyambut Aidilfitri s3kiranya terdapat penurunan kes jangkitan Covid-19 membabitkan varian 0micron dalam tempoh sebulan atau dua bulan akan dat4ng.

Beliau berkat4, Malaysia berupaya untuk menguruskan gelombang Omicron sekiranya ti4da peningkatan kes kematian dan penggunaan katil unit rawatan rapi (ICU).

Sehubungan 1tu, beliau menasihatkan semua pihak memainkan peranan dengan menjaga t1ngkah laku seperti melakukan ujian kendiri Covid-19 termasuk mendap4tkan dos penggalak dengan segera, susulan peningkatan kes yang mendad4k berkaitan varian Omicron.

Sela1n itu, katanya, turut digalakkan adalah vaksin bagi kanak-kanak yang bervmur 5 tahun hingga 12 tahun.

“S4ya harap kita dapat menstabilkan pandemik ini dalam tempoh sebulan atau dva bulan akan datang. Negara-negara lain mengambil masa sebulan, dua bulan s3belum melihat gelombang Omicron turun.

“Kalau kita mainkan peranan masing-mas1ng, dapatkan dos penggalak dan mengalakkan anak-anak kita mendap4tkan vaksin… insya-Allah kalau satu atau dua bulan Omicron ini turun, Sel4mat Hari Raya Aidilfitri,” katanya.

Beliau berkata demikian pada s1dang media, petang Isnin.

Khairy berkata, bermula 6 Febrvari lalu, Malaysia kembali mencatatkan jumlah kes positif melebihi 10,000 r1bu kes.

“Hari ini, bilangan kes Cov1d-19 positif yang dilaporkan adalah sebanyak 11,034 kes. Peningkatan in1 bukan sesuatu yang luar jangka.

“Situasi ini diseb4bkan penularan varian Omicron yang lebih mudah merebak. Peningkatan kes jvga disaksikan di negara-negara lain di seluruh dunia,” tambahnya

Ramai mahu bat4l tempahan kuih raya, baju raya
PETALING JAYA – Ada yang sudah menempah kuih raya, baju raya dan tidak kurang juga yang sud4h merancang cuti sempena Hari Raya Aidilfitri tahun ini.

Itu antara p3rkongsian pengguna medial sosial mengenai perancangan mereka untuk sambvtan hari raya pada tahun ini.

Bagaimanapvn ‘impian’ itu seolah-olah kabur selepas kes harian Covid-19 hari ini mel0njak kepada angka 7,234 berbanding 5,720 kes yang direkodkan semalam.

Tinjavan Kosmo! di media sosial mendapati rata-rata mereka melahirkan keb1mbangan susulan lonjakan kes itu dan tidak mahu perayaan Aidilfitri tahun in1 disambut sekali lagi secara alam maya.

T1dak kurang juga yang mahu membatalkan tempahan kuih raya dan baju raya k3rana bimbang akan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Mungkinlah tahun ini raya di perantauan lagi? musnah impian nak b4kar lemang sambil ‘selfie’ raya di kampung,” tulis Asan Naim.

“Selamat hari raya PKPD (PKP Diperketatkan) 2022. Kita raya ‘live’ tahun ini,” komen Hafizall MD. Zuki Fizalro.

Berita berkaitan: Jangkitan baharu Covid-19 lepasi 7,000

Turut meninggalkan komen pengguna, Siti Rokiah yang mengakui sudah membuat tempahan baju dan ku1h raya.

“Jangan tiba-tiba k4ta PKP lagi raya tahun ni. Aku batal tempahan kuih raya dan baju raya,” uj4rnya.

Bagaimanapun, ad4 pengguna yang masih berharap mereka dapat pulang beraya dengan keluarg4 tercinta di kampung selepas dua kali beraya di perantauan.

“Saya yakin t1dak akan ada PKP lagi, sebab kerajaan dah umum tiada lagi PKP di seluruh n3gara selepas ini,” tulis Maisarah Halim.

Senada deng4n Maisarah Halim adalah seorang lagi pengguna dikenali sebagai Mie Kadvk.

“Tiad4 lagi PKP besar-besaran, yang ada hanya PKPD bersasar, jangan bimbang semva dapat balik beraya di kampung tetapi SOP (prosedur operasi standard) k3na patuh,”nasihatnya.-K!

SUMBER:Apple

PERHATIAN: KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.
JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>
FOLLOW KAMI DI PAGE….
TERIMA KASIH.

About admin

Check Also

Nyaris disaman, pemuda minta maaf tuduh Aeril Zafrel & Wawa Zainal terima duit PN

Pasangan selebriti Aeril Zafrel dan Wawa Zainal sekali lagi menjadi mangsa tuduhan apabila menerima imbuhan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *