RM4.9 Juta Duit Tersilap Masuk Akaun, Wanita Enggan Pulangkan Malah Siap Belanjakan Beli Rumah Dan Kereta

Seorang wanita dari Louisiana did4kwa enggan mengembalikan semula wang lebih AS$1.2 juta (RM4.95 juta) yang dim4sukkan ke dalam akaunnya secara tidak sengaja oleh sebuah syarikat perkh1dmatan kewangan.

Lapor agensi AP, Kelyn Spadoni, 33, y4ng bekerja sebagai penerima panggilan talian kecemasan 911 di Pejabat Sheriff Jefferson Parish, telah ditahan dan didakwa atas tuduhan kecurian bernil4i lebih AS$25,000 (RM103,214), penipuan bank dan transaksi wang secara har4m.

Jurucakap dari Pejabat Sheriff Jefferson Parish, Jason Rivarde berkata, syarikat Charles Schwab & Co. mem4sukkan jumlah wang itu secara tidak sengaja ke akaun broker Spad0ni.

Jelasnya, syarikat ters3but memfailkan saman terhadap Spadoni di mahkamah persekutuan dengan menvduhnya mengelak panggilan, pesanan teks dan emel ketika cuba mendap4tkan semula wang tersebut.

“Itu bukan w4ngnya dan dia tidak mempunyai hak di bawah undang-undang untuk menuntut w4ng tersebut.

“Walaupun ia d1masukkan secara tidak sengaja, ia dilihat sebagai kesilapan perakaunan,” k4tanya.

Dilaporkan, wan1ta itu dibuang kerja selepas penangkapan tersebut.

Berdasarkan tuntvtan mahkamah yang difailkan di Mahkamah Daerah Amerika Syarikat (AS) d1 New Orleans, Spadoni membuka akaun dengan Charles Schwab & Co. pada Janu4ry lalu.

Jelas lap0ran itu, kira-kira sebulan kemudian, syarikat tersebut memasang `penamb4han’ ke perisian yang digunakan untuk memindahkan aset.

Menurut r3kod mahkamah, pada 23 Februari lalu, syarikat itu sebenarnya mahu memind4hkan AS$82.56 (RM340.89) ke akaun Fidelity Brokerage Services yang dimil1ki Spadoni, sebaliknya secara tidak sengaja memasukkan sebanyak AS$1,205,619, (RM4,978,496).

Menvrut laporan The Guardian, lebih kurang 75% daripada jumlah wang tersebut berj4ya dipulihkan, namun yang selebihnya dikatakan sudah dibelanjakan Kelyn Spad0ni untuk membeli rumah dan kereta Hyundai Genesis.

SUMBER: Utusan Malaysia, The Guardian

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *