Penjara Yang Paling Menakutkan Telah Meng0rbankan 40 Juta Nyawa

Di Amerika Syarikat penjara Alcatraz yang dikenali sebagai penjara paling ser4m di dunia atau Brazil dengan Penjara Carandiru sebagai penjara terk3jam masa kini yang pernah menelan k0rban ramai banduan dalam rusuhan besar-besaran. Namun Rusia (dulu USSR) mempunyai penjara yang paling men4kutkan di dunia, iaitu Glavnoe Upravlenie Lagerei (Penjara Gulag).

Penjara ini di bina semasa pemrintahan rej2m endapat julukan “Steel Man” (lelaki besi) berkuasa. Beliau memerintah Joseph Stalin yang merupakan diktator Soviet Union yang mdari tahun 1922-1953. Selama beliau berkuasa ia dianggarkan telah memerintahkan pembvnuhan sekitar 30 juta jiwa warga Kesatuan Soviet (term4suk negara-negara yang kini m3rdeka dari Soviet). Pejara yang menakvtkan adalah kerana 40 juta orang t3was di Penj4ra Gulag.

Pada masa itu para penentang Stalin dikumpulkan di Penjara Gulag.Penjara Gulag tidak ubah seperti neraka pembawa kem4tian. Jumlah orang yang m4ti di sini 7 kali lebih banyak dari jumlah korban yang meninggal akibat b3ncana. Kekej4man p3njara Gulag semakin kuat kerana lokasinya

yang berada di tengah Hut4n Taga, Siberia, Rusia yang suhunya selalu sejuk.

Sebahagian besar tahanan dihvkum dengan keadaan yang menyedihkan. Ada yang dibunuh ada pula yang men1nggal kerana kel4paran. Para banduan dipaksa bekerja berat. Kemudian mer3ka kembali ke dalam kem kayu yang dilindungi pagar dan kawat berdvri.

Penjara ini ditutvp pada tahun 1953, seiring dengan kem4tian Stalin. Namun ketika ini kita masih boleh melihat bekas-bekas rvntuhan bangunan. Rel-rel Kereta Api yang digunakan untuk membawa tah4nan masuk. Inilah salah satu saksi bisu kem4tian tahanan, ramai daripada mereka yang melompat dari Kereta 4pi yang hendak dibawa ke dalam penjara.

Jika masuk lebih dalam, kita boleh melihat bagaimana kem kayu yang dihuni para tahanan. Namun, bekas tempat makan dari aluminum yang digunakan sebagai bekas catuan para banduan masih ada di sana.

SUMBER:HCL

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

Nyaris disaman, pemuda minta maaf tuduh Aeril Zafrel & Wawa Zainal terima duit PN

Pasangan selebriti Aeril Zafrel dan Wawa Zainal sekali lagi menjadi mangsa tuduhan apabila menerima imbuhan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *