Akhirnya! Tayar Yang Tersangkut Di Kepala Buaaya Berjaya Dikeluarkan Selepas 6 Tahun

Seekor bu4ya di Sulawesi yang sebelum ini s3mpat menjadi ‘popular’ d3k kerana tersekat dalam gelungan tayar motosikal barv-baru ini dikhabarkan t3lah berjaya diselamatk4n.

Terkenal dengan panggilan ‘bu4ya berkalung ban’, kepala bu4ya ini d1fahamkan telah tersangkut dalam tayar m0tosikal tersebut selama enam tahun b3rikutan usaha-usaha untuk menangkap r3ptilia berkenaan menemukan jalan bvntu.

Dengan bantuan penduduk temp4tan, seorang lelaki yang mendakwa p3ncinta haiwan bernama Tili telah b3rjaya memerangkap bu4ya sepanjang 13 k4ki berkenaan dengan menggun4kan tali yang diikat pada sebatang kayu d4n menggunakan umpan itik d4n ayam.

Menurut laporan, kehad1ran bu4ya berkenaan di perairan Palu dengan g3lungan tayar motosikal mula d1sedari penduduk tempatan sekitar tahun 2016 d4n sejak dari itu, pelbagai us4ha telah dilakukan untuk menangkap bu4ya berk3naan termasuklah memanggil p3nangkap bu4ya dari luar negara namun kesemvanya gagal.

Malah, pada tahun 2020, B4lai Konservasi Sumber Daya Alam (BKSDA) Svlawesi Tengah sempat menawarkan g4njaran untuk sesiapa yang berjaya men4ngkap dan membebaskan bu4ya berk3naan dari gelungan tayar tersebut.

Menurut Tili lagi, d11a telah menjejaki buaya berkenaan selama t1ga minggu dan berjaya memerangk4pnya sebanyak dua kali. Namun, disebabkan k3adaan persekitaran dan ‘keb1jakan’ ha1wan berkenaan, ia berjaya lolos d4ri perangkap.

Tambahnya lagi, buaya b3rkenaan akhirnya berjaya ditangkap apabil4 dia menggunakan sejenis t4li nilon tebal yang biasanya digunakan untvk menarik kapal atau bot, barul4h bu4ya berkenaan ‘tewas’ dan gelung tay4r berkenaan berjaya dikeluarkan akh1rnya.

SUMBER:Lobakmerah

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *