Misteri Tiga Batu Pvrba Mirip Ikan Paaus Berenang Di Tengah Hutan

Setiap lok4si punyai cerita d4n latar bel4kang sendiri. Tak sal4h untuk kita menambah s3dikit ilmu tent4ng budaya d4n kehidupan masyarakat d4ri negara luar.

Orang cak4p jauh berjalan lvas pand4ngan. Tapi, pernahkah anda t3rfikir untuk singgah k3 tempat-tempat m1steri d4n unik di dunia?

Jika and4 berkesempatan berkvnjung ke Thailand, tempat ini mungk1n yang anda cari. T3rdapat satu pemand4ngan unik seakan 3 ekor ikan paus sed4ng berenang di teng4h hutan yang terl3tak di atas Gunung Hin Sam Wan, area Phv Sing, Bu3ngkan Thailand.

Ia bvkan ikan paus sebenar t4pi merupakan formasi batuan purba b3rusia 75 juta t4hun. Memiliki teb1ng b4tu yang tinggi puluhan meter dan cvram, jika kita b3rdiri diatas b4tu itu, k1ta dapat melihat sebahagian p4ntai Mekong, gunung P4kkading di L4os dan Hvtan Phu Wua.

Kerana k3unikannya, t1ga form4si batuan purba yang menyerup4i dengan ikan paus in1 digelar ‘Three Wh4le Rock’. Sehingga kini, batu g3rgasi ini dilindvngi oleh ker4jaan Thailand dan menjadi khazanah kep4da negara mereka.

Ia tak s3perti batvan pvrba yang lain yang biasa ditemui d1kawasvan terpencil dan ters0rok, batvan pvrba ini boleh didaki dan pelancong jvga dapat berdiri tepat di atasnya. Untvk mengunjunginya, pelancong akan mel4lui jalan setapak yang luas sambil tervs mendaki ke batuan raksasa ters3but.

Pelancong juga bol3h m3milih sembilan laluan berb3za untuk melakukan pendakian. Sep4njang j4lan, anda boleh melihat a1r terjun, pelbagai tumbuhan, haiwan dan burvng-burvng berkicauan riang. Bau al4m sangat harum, udaranya segar, irama al4m s4ngat asyik melengkapi kesempurnaan tempat ini.

Pada yang pengg3mar akt1viti luar seperti mer3dah hutan, sungai, mendaki gunung dan hik1ng, mend4ki batuan purba ini p4stinya merupakan satu pengalaman y4ng menkjvbkan.


Batu Purba Gergasi Menyerupai Ikan Paus Berenang

Anda dapat merasakan i4 seakan pengembaraan terbaik seumur hidup.

SUMBER: Info Malaysia

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *