Seriau Tengok Ular Memanjat Dinding Apartment, Duduk Tingkat Atas Pun Belum Tentu Selamat

Memang biasa kita dengar rumah-rumah dim4suki haiwan-haiwan berbahaya seperti ular yang tidak diundang, tapi hampir semvanya rumah yang jenis โ€˜landedโ€™. Biasanya kejadian seperti ini berlaku d1 kawasan-kawasan kampung, taman perumahan atau rumah yang berdekatan d3ngan semak atau hutan.

Kebiasaannya kes ular masuk rumah bi4sa berlaku ketika musim panas kerana ular merupakan reptilia berdarah sejvk, maksudnya suhu badannya berubah ikut persekitaran. Sebab tu musim panas, ul4r suka mencari tempat teduh.

Bila musim hujan pula, ia akan meray4p mencari tempat panas seperti dalam rumah, bengkel, kereta dan sebaga1nya.

Biasanya rumah jenis flat, apartm3nt atau kondominium, tingkat yang paling bawah adalah yang paling beris1ko untuk dimasuki ular. Secara logiknya ular mana boleh terbang masuk ke t1ngkat atas bukan?

Tapi mereka yang diam di tingk4t atas jangan sangka ular tidak boleh menceroboh masuk ke tempat 4nda. Baru-baru ini, tular satu video seekor ular di sebuah apartment yang meny3babkan netizen merasa gerun.

Apa tidaknya apabila seekor ul4r dijumpai sedang memanjat dinding sebuah apartment yang tidak dapat dik3nalpasti loksinya. Aduhh, rupanya mereka yang tinggal di tingkat atas bangvnan tinggi juga kena berhati-hati, jangan biarkan tingkap terbuka sep4njang masa!

Walaubagaimanapun, di ru4ngan komen ada beberapa orang mengatakan ular itu ialah ular palsu yang seng4ja diletakkan untuk menghalau monyet daripada masuk rum4h.

Meskipun ag4k jarang tengok ular memanjat dinding, tetapi difahamkan sesetengah ul4r memang boleh memanjat atau menyusur di dinding bergantung kepada jenis p3rmukaan dinding atau tembok itu. Pada tahun 2016 dahulu, ular tedung selar t3lah dikesan memanjat sebuah flat di Pulau Pinang dan berjaya ditangkap.

VIDEO:

Apa-apapun, demi keselamatan penghuni rumah, pastikan rumah sentiasa dibersihkan dan tiada tempat yang berpotensi menjadi sarang atau tempat persembunyian ular atau haiwan-haiwan lain yang tidak diundang. Pastikan pintu dan tingkap tidak dibuka setiap masa dan sentiasalah perhatikan benda-benda atau keadaan sekeliling tempat tinggal kita.

SUMBER:Saja Gempak

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIKย  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Tak Mampu Sihir Orang Islam Yang Jaga Solat – Bomoh Rusia

Tular sebuah video di media sosial, di mana seorang bomoh yang dipercayai berasal dari Rusia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *