UK Syor Kanak-kanak 12 Tahun Ke Bawah Tak Perlu Div4ksin

LONDON: Seor4ng saintis di United Kingdom (UK) mendakwa pemberian v4ksin Cov1d-19 kep4da kanak-kanak yang sihat adalah sia-sia sahaja kerana sebahagian b3sar golongan itu dijangkiti varian Om1cron ringan dan sudah pulih.

Lapor Daily M4il, Panel Penasihat Program Vaks1nasi Britain dijangka membuat pengumuman m3ngenai pemberian v4ksin untuk kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun pada m1nggu ini.

Ketika ini, h4nya kanak-kanak dalam kumpulan umur itu yang secara klinikal terdedah kep4da v1rus atau tinggal bersama ahli keluarga, ditawarkan suntikan vaksin Cov1d-19 di Britain.

Menurut pak4r penyakit berjangkit dari Universiti East Anglia, Prof. Paul Hunter, l4ngkah menawarkan v4ksin Cov1d-19 kepada kanak-kanak 5 hingga 11 tahun dil1hat tidak membawa perbezaan yang ketara.

Kenyataan b3liau disokong oleh satu laporan dikeluarkan oleh Jabatan Perangk4an Britain yang menganggarkan hampir tiga perempat kanak-kanak berumvr 8 hingga 11 tahun sudah mempunyai antibodi Cov1d-19, setakat 10 Janu4ri lalu.

Lap0ran tersebut mendedahkan risiko j4ngkitan teruk adalah lebih rendah dalam kalangan kanak-kanak sihat, dengan hanya enam golongan itu men1nggal dunia akibat v1rus pada tahun pertama pandemik di England.

Data di United Kingdom (UK) juga menunjukkan dua dos suntikan v4ksin Cov1d-19 menawarkan perlindungan sekurang-kurangnya 10 peratus terhadap v4rian Om1cron.

Justeru, Hunter berkata, beliau tidak akan mengesyorkan kanak-kanak berumur bawah 12 tahun yang sihat untuk mendapatkan suntikan vaksin Cov1d-19.

Pada September lalu, Jawatankuasa Bersama Vaks1nasi dan Imunisasi (JCVI) memperluaskan program imunisasi kepada remaja berusia 12 hingga 15 tahun bagi melindungi dan mengelak sebarang gangguan selanjutnya terhadap pendidikan mereka.

“Kita masih belum melihat keberkesanan v4ksin dalam menghentikan gangguan ini.

“Jadi, saya rasa manfaatnya adalah kecil dan mungkin sudah terlambat kerana kebanyakan kanak-kanak sudah mempunyai virus Om1cron,” katanya. – AGENSI

SUMBER:PakDin.my

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *