Cikgu Mengaalirkan Air Mata Seleepas Baca Karangan Murid Sekolahnya

Kar4ngan Budak Sekolah Ini Buatkan Cikgu Men4ngis Tersentuh Hati. Ters3ntuh hati penulis apabila m3mbaca karangan Adik Nik Nur Kamelia Nik Mohd Iruan 11 tahun dari K4mpung Pulau Kapas Demit Kvbang Kerian Kelantan ini. Semoga anak-an4k keluarga ini berjaya d1 dunia dan akhirat. Untuk Info,kisah ini ditulis beberapa tahun l3pas.

S4ya orang miskin, saya selalu baw4 duit RM1 sehari. Kalau ada (kel4s) Fardu Ain, saya bawa RM2. Ayah saya pula kerja buat rumah b4tu dan ayah selalu berhutang deng4n orang.

Kalau ayah saya dapat gaji, ayah saya bayar hutang orang lain sampa1 saya d4n keluarga tak dapat makan.

Kalau saya tak dapat makan, saya dan adik saya pergi cari ubi k4yv.
Kadang-kadang saya tak dapat makan ubi kayu, saya bagi ad1k. Say4 tak makan pun tak pe.

Itu antara bait ayat yang dikar4ng Nik Nur Kamelia Nik Mohd Irvan, 11, ketika diminta guru bahasa Inggeris sekolahnya menvlis karangan mengenai ‘Mys3lf’ pada hari kedua persekolahan.

Karangan menyentuh hati itu d1tulis murid t4hun lima Sek0lah Kebangsaan Demit, Kota Bharu berkenaan dalam bahasa Mel4yu kerana mend4kwa tidak tahv menulis dalam bahasa Inggeris.

Kita perlu sedar, bahaw4sanya kita tid4k senantiasa m3ndapat langit yang cerah, apabila mendung berarak kembali, huj4n mencucuri disel4ng-selikan d3ngan guruh berdentum, boleh diibaratkan seperti roda di at4s bila-bila masa s4haja boleh m3rudum di dasar jalanan.

Tersentuh hati b1la baca karangan in1. Jika kita r4sa keluarga kita susah,tapi sebenarnya ada lagi susah darip4da kita. Bersyukvrlah dengan keh1dupan kita.

Terpulang bagaim4na cara kita b3rsyukur,dengan c4ra memberi atau berkongsi rezeki dengan orang lain juga ad4lah salah satu b3ntuk cara bersyukvr. Semoga kita saling prihatin dengan kesusahan masyarakat s3kelilingan menghvlurkan bantuan se3kadar mengikut kemampuan kita.

Ingatlah wahai sahabat, janji Allah, rezeki tida4k akan berkurang dengan bersedekah malah akan ditambah dengan Allah. D3ngan cara ini nasib m4syarakat seperti adik ini akan terbela. Semoga adik ini serta keluar4 annya terus sabar dan diberi jalan rezeki Allah yang lebih baik akan datang. Am1n

Semoga b3rmanfaat.

SUMBER: nangtime

PERHATIAN: KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.
JANGAN LUPA LIKE DAN SHARE>>>
FOLLOW KAMI DI PAGE….
TERIMA KASIH.

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *