Guna Air Paip dan Air Longkang Boleh P0sitif? Ini Jawapan D0ktor!

Kes yang mencanak naik sekarang ini dah bvat ramai orang gel1sah dan risau dengan keadaan semasa. Baru-baru ini, vir4l satu video dim4na ada seorang hamba Allah menggunakan ujian kit dengan m3nggunakan air p4ip.

Apabila kes dah semakin tinggi, orang ram4i mula mencari d4n membeli kit ujian di setiap farmasi dan mana-mana ked4i yang menjualny4 sebagai langkah berjaga-jaga untuk memastikan keadaan dir1 dan keluarga s3ntiasa sihat.

Kes4hihan kit ujian ini telah dipersoalkan apabila ada se0rang pengguna media sosi4l membuat kit ujian itu dengan menggunakan air pa1p.

Keputvsan pada ujian itu adalah positif dan membuatkan or4ng ramai cuak dan tert4nya-tanya akan kesahihan kit ujian tersebut apabila gvna air paip saja pun bol3h beri keputusan yang posit1f.

Menervsi laporan Awani, Pakar Kesih4tan Pekerjaan, Kecemasan dan Kesihatan Awam, Dr Hanafiah Bashirun telah menj4wab persoalan netizen dan mengingatkan orang ram4i untuk membeli kit ujian kendiri C0vid-19 yang disarakan Kement3rian Kesihatan (KKM) untuk mendapatkan k3putusan yang tepat dan sahih.

Menurvtnya, hanya kit ujian kendiri C0vid-19 y4ng asli dapat bertindak balas dengan a1r liur dan antibodi dalam s4mpel air liur yang diambil. Ini kerana, memang ad4 kit ujian kendiri yang tid4k memberi keputusan yang sahih jika tidak mend4pat kelulusan KKM.

Pengguna p3rlu membeli kit ujian kend1ri C0VID-19 disarankan kerajaan dan di farmasi, ada banyak kit ujian itu y4ng mur4h dan palsu di pasaran sekarang.

Jika menggunakan kit ujian kendiri COV1D-19 palsu dan melakukan ujian terhadap air longkang sekalipun, kemvngkinan keputusannya juga adalah posit1f.

Harga kit ujian kendiri C0VID-19 kini sudah murah, hanya RM6.90. Pengguna disarankan untuk mendap4tkan kit ujian kendiri yang disarankan KKM.

Jadi, jika korang nak b3li kit ujian kendiri C0vid-19, pergi la cari yangdisarankan kerajaan di t3mpat yang sepatutnya. Jangan ambil jalan mudah dengan membeli kit ujian yang tidak pasti kes4hihan dan keberkesanannya.

SUMBER: Awani

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *