Lelaki ‘Kantoi’ Beli Durian Guna Duit Palsu Dikenakan Hukuman Penjara 3 Tahun

Seorang lelaki di Jakarta, Indonesia dik3nakan hukuman penjara selama tiga tahun selepas didapati bersalah membeli dvrian menggunakan duit palsu.

Ditangkap orang aw4m

Majlis Hakim Pengad1lan Negeri Medan yang diketuai Martua Sagala menjatuhkan hukuman tersebut sel3pas tertuduh didapati bersalah mengedarkan duit palsu. Lelaki yang dikenali s3bagai Rangga itu didakwa menggunakan duit palsu ketika membeli durian pada 23 Og0s 2021 di Medan Sunggal, Medan.

Menurut laporan CNN Ind0nesia, Polis dikerah ke lokasi kejadian selepas orang ramai menangkap Rangga y4ng ‘kantoi’ membuat pembelian menggunakan duit palsu. Dia telah menggun4kan sekeping duit kertas palsu bernilai 100,000 rupiah (RM29) dan tiga k3ping duit bernilai 10,000 rupiah (RM2.90).

Ketika disoal tentang du1t palsu tersebut, Rangga memberitahu kesemua duit palsu itu diberikan oleh s3orang peniaga yang tidak dikenali. Tertuduh ditahan mengikut artikel P4sal 36 Ayat (3) Undang-Undang Nombor 7 Tahun 2011 mengenai mata wang, dan kepvtusan hakim selaras dengan tuntutan pendakwa raya yang menuntut Rangga dipenj4ra selama tiga tahun.

Sumber: CNN Indonesia

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *