PERNAH Dilabel Tiada Masa Depan Oleh Guru Sendiri, Tak Kecil Hati Tapi Ucap Terima Kasih Kepada Cikgu… Kini Gigih Buat Bisnes Svsu Lembu

PERNAH dilabel tiada masa depan oleh guru sendiri, lepasan Sij1l Pelajaran Malaysia (SPM) ini bagaimanapun tidak pernah berkecil h4ti.

Menurut Muhammad Sharil Amrie Zamri, 19, kata-kata yang diungk4pkan seorang guru lelaki itu menjadi pemb4kar semangat buatnya untuk membukt1kan dia juga boleh berjaya.

“Saya baru habis sekolah pada Mac tahun lepas. Keputusan pun cukvp-cukup makan saja. Dulu zaman sekolah saya suka p0nteng. Segala n4kal m4cam-macam ada. Pernah terlibat k3s rok0k, kes berg4duh pun bany4k.

“Tapi bila cikgu cakap macam tu, saya tak ambil h4ti. S4ya nak ucapkan terima kasih kepada cikgu. Kerana dia g4rang, ia membuatkan say4 berfikir mengenai masa depan.

“Saya tak pernah berd3ndam dengan kata-kata itu. Tak ada c1kgu yang nak tengok muridnya g4gal. Jadi saya kena ambil positif. Jad1kan ia semangat untuk berjaya,” ujarnya yang berasal dari Tasek Gelugor, Pvlau Pinang.

Biarpun tidak berupaya melanjutkan pengajian ke peringkat un1versiti, dia yang senang disapa Shahril tetap mahu berjaya dengan cara s3ndiri.

Shahril bekerja di bengkel lori bapanya.

Shahril juga akui dia menyes4l kerana tidak belajar bersvngguh-sungguh, namun kini mahu menebus masa lalu dengan usaha keras dalam pek3rjaan yang diceburi.

“Memang menyesal sebab n4kal. Kalau rajin pergi sekolah, m3sti tak kena kerja tervk macam ni. Tengok kawan-kawan pergi universiti, rasa teringin juga. Tengok kehidupan mereka macam enjoy.

“Pesanan saya kepada pelajar di luar sana, nakal macam mana sekalipun, kita kena ambil segala kata-kata cikgu sebagai pedoman. N4kal pun, kita tetap kena pergi sekolah.

Nanti dah berjaya, saya juga nak pergi jumpa cikgu semula. Terima kasih buat cikgu tersebut, kata-kata dia saya ambil sebagai pedoman hidup.


“Kalau tak pandai sekalipun, mesti ada 10 atau 15 peratus yang kita boleh pelajari. Kalau pergi sekolah, mesti akan dapat ilmu walaupun sikit,” ujar anak bongsu daripada tiga beradik itu.

Kini, Shahril bekerja di bengkel lori milik bapanya. Pada masa sama, dia turut menjalankan perniagaan svsu lembu dan makanan haiwan.


Shahril turut berniaga svsu lembu selepas menamatkan persekolahan tahun lalu.

“Saya buat bisnes sendiri. Jual svsu lembu dan makanan haiwan. Lepas tu, saya bekerja di bengkel lori ayah.

“Saya harap suatu hari nanti saya boleh berjaya dan buktikan kata-kata cikgu saya tak betul. Nanti dah berjaya, saya nak jumpa cikgu semula. Terima kasih buat cikgu tersebut, kata-kata dia saya ambil sebagai pedoman hidup,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, video perkongsian Shahril di TikTok mengenai dirinya yang dilabel tidak memiliki masa depan meraih lebih 400,000 tontonan.

Kata Shahril, dia menyes4l kerana n4kal ketika zaman sekolahnya.

Malah, ramai yang memberi sokongan mor4l untuk dia terus cek4l mengejar impian dan kejayaan dengan cara tersendiri.

“Cikgu ni bukan sengaja cakap macam tu. Dia nak c4bar supaya kita ada kesedaran untuk buktikan kita boleh berjaya. Dia cakap tanda sayang kepada muridnya.

“Cikgu ni macam mak ayah kita. Dalam m4rah dia, diam-diam penuh doa tanpa kita dengar.

“Cikgu cakap macam tu sebagai cab4ran buat kita. Jasa cikgu tak ternilai,” tulis beberapa netizen.

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *