Dua Lelaki Ditahan Bergambar Tidak Senonoh Di Laman Mahkota

DUA lelaki ditahan berhubung dakw4an berpakaian wanita dan mengambil gambar kurang sopan di hadapan Laman Mahkota Istana Bukit Serene, Johor Bahru serta memuat naiknya menerusi laman sos1al Facebook.

Ketua Polis Johor, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, gambar tersebut kemudiannya dikongsikan semula ol3h pengendali Facebook Persatuan Bangsa Johor daripada pemilik akaun Faceb00k Bryan Wee dan Deachon Chai.

Menurut beliau, tangkapan dilakvkan kira-kira 12.30 hingga 1.30 tengah hari tadi di sekitar Taman Nusa Best4ri dan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan.

“Kedua-duanya akan direman untvk siasatan mengikut Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan iaitu kenyataan y4ng menimbulkan kegusaran awam dan menggugat keharmon1an negara.

“Jika dis4bit kesalahan boleh dihukum penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedu4-duanya sekali.

“Kes turvt disiasat mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 iaitu penggvnaan tidak wajar kemudahan atau perkhidmatan rangkaian,” katanya dalam kenyat4an hari ini.

Menurut beli4u, jika disabit kesalahan boleh dihukum denda tidak melebihi RM50,000 atav penjara satu tahun atau kedua-duanya sekali.

Kamarul Zaman berk4ta, ujian awal saringan air kencing mendapati kedua-dua lelaki itu pos1tif d4dah jenis ketamin dan mereka turut disiasat di bawah Seksyen 15 (1) Akta D4dah Berbahaya 1952.

“Justeru, polis meny3ru orang ramai supaya menggunakan media sosial secara berhemah dan tidak ak4n berkompromi terhadap mana-mana individu yang sengaja menggugat keselamatan s3rta ketenteraman awam,” tegasnya.

Sebelum ini, tular menervsi media sosial beberapa keping gambar kedua-dua lelaki berkenaan berpak4ian wanita dan kurang sopan di hadapan Laman Mahkota Istana Bukit Serene.

SUMBER:Utusan

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *