Wahai 4 Orang Isteriku Yang Disayangi… Mahukah Engkau Mengikutku Ke Dalam Kubur? Ini Jawapanya

SUATU ket1ka, ada seorang pedagang k4ya yang mempunyai empat orang 1steri. Dia menc1ntai isteri yang keempat d4n memberikan harta serta kesen4ngan yang banyak k3padanya. Ini kerana isteri k3empat adalah yang tercantik d1 antara kesemua 1sterinya.

Pedagang 1tu juga mencintai ister1nya yang ketiga. Dia sangat b4ngga dengan ister1nya ini dan sering memperk3nalkan isteri ketiganya ini kep4da teman-tem4nnya. Namun dia juga selalu b1mbang kalau-kalau isterinya in1 akan lari deng4n lelaki lain.

Beg1tu juga dengan isteri yang k3dua. Dia isteri yang sabar dan p3nuh peng3rtian. Bila-bila masa pun ap4bila pedagang kaya menghadapi m4salah, dia sel4lu meminta pandangan ister1nya yang kedua ini. Isteri kedua 1ni selalu men0long dan mendampingi suam1nya ketika melalui saat-saat yang svlit.

Sam4 halnya dengan isterinya y4ng pertama., yang sangat setia. D1a sering memb4wa kebaikan bagi kehidvpan keluarga pedagang. Dialah yang m3rawat dan mengatur semua kekayaan sert4 usaha pedagang tadi. Tetapi si ped4gang tidak begitu mencintainya. Walavpun isteri pertamanya ini begitu say4ng kepadanya, namun pedagang ini tidak b3gitu mempedulikannya.

Suatu ketika, si pedagang s4kit. Dia menyedari mungkin masa untvknya hidup tinggal tidak lama lagi. Ped4gang kaya ini mula merenungi semu4 kehidupan indahnya, dan berkata di d4lam hati, “Saat ini, aku punya emp4t orang isteri. Namun, apabila aku meningg4l, aku akan sendiri. Betapa sed1hnya kerana selepas ini aku terpaksa h1dup sendirian.”

Lalu dia meminta semua ist3rinya datang dan kemudian bertanya pada isteri keempatnya, “Kaulah yang p4ling kucintai, kuberikan kau pakaian dan perhiasan yang indah. Tidak lama l4gi aku akan mati, mahukah kau mendampingi dan menemaniku?”

Isteri keempatnya terdi4m. “Tentu saja tidak!” jawab isterinya yang keempat, dan pergi begitu sahaja. J4wapan itu sangat menyakitkan hati pedagang.

Pedagang yang sedih itu l4lu bertanya kepada isteri ketiganya. “Aku pun mencintaimu sepenuh hati, d4n tidak lama lagi hidupku akan berakhir. Mahukah kau mengikutku dan menem4ni akhir hayatku?”

Isteri ketiganya menj4wab, “Hidup begitu indah di sini. Aku akan menikah lagi jika kau m4ti.” Pedag4ng terkejut.

Lalu, pedagang bert4nya kepada isteri keduanya, “Aku selalu mengadu padamu setiap kali menghad4pi masalah dan kau sering membantuku. Kini, aku perlu sekali pertolonganmv. Kalau aku m4ti, mahukah kau ikut dan mendampingiku?”

Si isteri kedua menj4wab perlahan, “Maafkan aku… aku tak mampu menolongmu kali ini. Aku hanya b0leh menghantarmu ke liang kvbur saja. Nanti, akan kubuatkan makam yang indah buatmu.”

Jawapan itu seperti kilat yang menyambar. Si pedagang kini berasa putus asa. Tiba-tiba terdengar satu suara, “Aku tak akan meninggalkanmu, aku akan setia bersamamu. Aku akan ikut ke mana pun kau pergi.”

Si pedagang menoleh ke arah suara tersebut dan mendapati isteri pertamanya yang berkata begitu. Isteri pertamanya tampak begitu kurus. Badannya seperti orang kelaparan. Timbul rasa kesal yang amat sangat di hati pedagang kerana tidak mencintai dan sering mengabaikan isteri pertamanya itu.

“Kal4u saja aku mampu melayanmu lebih baik pada saat aku mampu, tak akan aku bi4rkan kau seperti ini, isteriku,” kata pedagang kaya dengan linangan air mat4 penyesalan.

Pemb4ca sekalian, sesungguhnya apa yang berlaku kepada pedagang kaya itu sama deng4n apa yang kita lalui. Kita mempunyai empat orang isteri dalam hidup ini;

ISTERI KEEMPAT adalah tubuh kita. Seberapa banyak waktu dan belanja yang kita keluarkan untuk tubuh kita supaya tampak indah dan gagah, semuanya akan hilang. Ia akan pergi begitu saja apabila kita men1nggal.

ISTERI KETIGA adalah status sosial dan kekayaan kita. Saat kita men1nggal, semuanya akan berpindah kepada orang lain. Waktu beredar, mereka akan melupakan kita yang pernah memilikinya.

ISTERI KEDUA pula adalah kerabat dan teman-teman. Seberapa pun dekat hubungan kita dengan mereka, mereka takkan mampu bersama kita selamanya. Hanya sampai di kubur sahaja mereka akan menemani kita.

ISTERI PERTAMA adalah jiwa dan amalan kita. Kita sering mengabaikan dan melupakannya demi kekayaan dan kesenangan peribadi. Namun, sebenarnya, hanya jiwa dan amal kita sajalah yang mampu untuk terus setia dan mendampingi ke mana pun kita melangkah. Hanya amal yang mampu menolong kita di akhirat kelak.

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *