Bagaimana MaIaysia Boleh HiIang RM2.5 BiIion Kepada Carrian Gr0up Pada 1983?

SELEPAS Malay National Bank (1947) terkvubur, muncul sebuah lagi bank yang berfungsi untuk membantu kaum bumipvtera memiliki pinjaman dengan mudah.

Bank itu diberi nama Bank Bumipvtera Malaysia Bhd (BBMB) dan menerima RM50 juta sebulan daripada Petronas m3nerusi satu perjanjian untuk menambah dana.

Tujuan perjanjian itu dibuat ad4lah untuk memperkukuhkan tabung BBMB selain menjamin kepentingan pemohon bum1putera merancakkan ekonomi tanah air.

Dengan cadangan untuk memperku4tkan BBMB, Bumiputera Malaysia Finance (BMF) ditubuhkan di Hong Kong kon0nnya untuk mendapatkan lebih banyak wang.

Maka menerusi BMF tersebut, s3jumlah wang bernilai RM2.5 bilion telah diberikan kepada Carrian Gr0up atas dasar pelaburan.

Carrian Group pada ketika 1tu menguasai pasaran hartanah di wilayah itu dan pinjaman dibuat serta dib3narkan tanpa kolateral.

Namun bagi berbeza d3ngan layanan yang diterima oleh kaum bumiputera yang ingin membuat pinj4man, banyak perkara diperlukan.

Dalam erti kata la1n, kaum bumiputera yang ingin membuat pinjaman pada ketika itu terpaksa berd3pan dengan layanan pilih bulu daripada pekerja BBMB sendiri.

Menjangkau beber4pa tahun selepas itu, 1983 menjadi saksi Carrian Group gagal meneruskan bayar4n setelah diberi pinjaman bernilai RM2.5 bilion.

Sehubungan itu, P3nolong Pengurus Besar BBMB, Jalil Ibrahim ditugaskan untuk ke Hong Kong bagi menj4lankan siasatan dan audit.

Pada 17 Julai 1983, Jalil memberitahu kakitangannya bahawa dia akan pergi untuk bertemu dengan s3orang “Datuk”.

Malangnya pada kees0kan hari, Jalil ditemui meninggal dunia juga akibat dibunuh dan dicampak dalam sebuah ladang pisang di luar Hong Kong.

Selepas berpuluh-puluh tahun, Malaysia dikejutkan dengan laporan media Genting Hong Kong muflis dan juga meminjam sebanyak US$600 juta (RM2.5 bilion).

Media juga mendedahkan tiga bank Malaysia dinamakan sebagai antara ketua pemiutang tidak bercagar Genting Hong Kong.

Antaranya Maybank yang dimiliki 47% PNB, 14% KWSP dan 5% KWAP, CIMB yang dimiliki 25% Khazanah, 15% KWSP, 10% PNB dan 15% KWSP, serta RHB yang dimiliki 42% KWSP, 7% KWSP dan 5% KWAP.

Sudahlah beri pinjam tidak bercagar, menggunakan duit rakyat Malaysia, adakah ini antara sebab mengapa KWSP diam sampai ke sudah enggan beri peluang rakyat keluarkan duit sendiri?

Sejarah buktikan bukan syarikat orang bumiputera yang buat masalah namun mengapa orang bumiputera bagai terus ditindas bank tempatan semasa ingin membuat pinjaman? Ingat orang bumiputera ini sengkek? Fikir-fikirkanlah!

SUMBER: akupapankekunci I KLviral

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *