Betul Ke Jika Mahu Hidup Bahagia Suami Isteri Jangan Duduk Rumah Mertua Atau Rumah Ibu Bapa Sendiri

Sekarang aku mahu ceritakan kisah aku sedikit. Sel3pas berkawan d3ngan teman lelaki aku selama setahun, dia ajak aku kahwin. P3rkara pertama y4ng aku tanya adalah mahu tinggal di mana nanti selepas b3rkahwin? Aku t1dak ada masa untuk bermanja-manja merancang jumlah anak nanti dan kusutkan kep4la fik1rkan nama anak apa kerana bagi aku, untuk membina keluarga baru, perk4ra as4snya tentulah sebuah kediaman untuk tinggal bersama-sama sebagai pas4ngan su4mi ist3ri.

Buk4n mahu menjadi mata duitan perlu beli rumah dulu atau apa, b4gi aku, kalau t1dak dapat beli, menyewa dulu pun tidak mengapalah. Tid4k kisahlah tidur bert1lam toto atau makan nasi dengan kicap sekali pun. M4hu bina keluarga m4hu kahwin dan keluar dari rumah milik keluarga.

Aku sangat b3rtegas di dalam hal ini sebab adik beradik aku r4mai, aku pun berkongsi b1lik dengan adik perempuan aku. Mak aku memang teg4s kalau anak-anak sudah b3rkahwin, sila pindah keluar supaya dapat member1kan ruang kepada adik-adik la1n. Aku faham maksud mak aku yang bukanlah niat d1a untuk menghalau. T3tapi mahu kita suami isteri ada tanggungj4wab.

Jadi suami 4ku, dua bulan sebelum majlis kahwin sudah b4yar deposit rumah sewa siap-s1ap. Pindahkan sikit-sikit barang-barang aku d4ri rumah ibu bapa aku, yang t1nggal di sana hanya sedikit baju untuk aku p4kai nanti.

Ada juga m4sa beraya ke rumah bakal mentua, bapa dia cak4p dengan aku tidak payah memb4zir menyewa, duduk saja di rumah dia, ada b4nyak bilik kosong. Memanglah b4nyak bilik kosong sebab abang dan kakak di4 sudah berkahwin dan tinggal di n3gari yang berbeza. Dua lagi adik dia kin1 berada di asrama. Jadi yang tinggal d1 rumah itu cuma seorang adik perempuan d4n seorang adik lelaki.

Aku senyum s4ja, tetapi dengan suami aku cakap terus ter4ng yang aku tidak mahu tinggal d1 rumah mentua selepas berkahwin nanti. Seb4b apa, nanti bila masa cuti sek0lah ke, sah-sah rumah itu jadi penuh deng4n yang sudah berkahwin itv pun balik untuk menjenguk mak dia. Habis kau rasa, kau boleh selesa ke? T3rus terang kalau kena menetap di rumah mentva selepas berkahwin, baik tidak p4yah berkahwin dulu.

Baik tinggal d1 rumah ibu bapa aku saja, lebih selesa. Tolong jangan jadikan gaji kecil seb4gai alasan untuk melepaskan tanggungjawab
dalam menyediakan tempat tinggal vntuk isteri ya?

Suami aku pun g4ji pokok dia hanya tiga angka semasa berkahwin. Maka selepas bertunang, kami tidak selepas keluar. 3 bulan seklai baru berjumpa. Dia pulut OT banyak-banyak sebab tahu mahu ambil anak orang. Pandai-pandailah dia cari jalan. Aku pun tidak minta rumah itu mesti tersedia semua. Awal-awal kahwin mesin basuh pun tidak ada.

Maka, menyentallah aku basuh baju dengan tangan. Tapi tidak mengapa, asalkan bukan serumah dengan mentua. Jangan salah faham ye, bukan aku tidak suka dengan keluarga mentua aku. Aku rapat saja dengan mak mentua dan ipar duai semua dan disebabkan mahu menjaga hubungan yang rapat itulah aku tidak mahu tinggal sebumbung dengan mereka sebab cara kita dibesarkan memang tidak serupa. Sudah kalau kau membesar seperti angsa yang serba cantik serba sempurna, lepas itu kau masuk dalam keluarga jenis seperti ayam yang berak merata, mahu atau tidak, kau haruslah jadi ayam sama. Inilah yang terjadi pada Liza tu.

Jadi, ada hikmahlah jugak si Liza itu tidak ada anak. Sebab apa? Kalau setakat hidup berdua pun sudah tidak mampu untuk sediakan rumah, nanti kalau sudah ada 3 raong anak pun, belum tentu tinggal di rumah sendiri. Maka, setiap malamlah tinggal berhimpit-himpit 5 beranak di dalam bilik yang sama. Di situlah baju kau, baju anak-anak kau, tidak rimas ke?

Melainkan kalau rumah rumah mentua kau sebesar rumah Yusof Haslam tu ok lah. Rumah besar, banyak tingkat. Ini tidak tidak, sudah tahu jumlah bilik ada berapa pun ada hati mahu menyempit lagi di dalaam rumah itu, Itu bukan kata susah senang bersama, tetapi sengaji mencari penyakit.

Maaflah wanita semua sebab aku sangat menyampah baca kisah menantu yang menderita hidup serumah dengan mentua sebab bagi aku, kau yang pilih jalan itu pada awalnya, jadi buat apa mahu mengeluh? Buat apa disalahkan keluarga mentua sebab yang salah adalah kau dan suami yang bimbang untuk bina keluarga di dalam rumah yang mana awak sendiri boleh jadi surinya.

Kononnya mahu tinggal di rumah keluarga sementara. Tetapi sementara itu sampai bila? Tunggu apa? Hujan emas dari langitkah? Akhirnya, kau yang mereput di rumah itu meratapi nasib sedangkan kau sendiri yang menempah maut?

Aku ada saja kawan yang senasib dengan Liza ini. Orang jauh pantai timur. Teman lelaki orang Selangor. Puas aku nasihatkan tetapi mahu juga berkahwin juga dan lepas itu tinggal sebumbung dengan mentua. Ha sekarang sudah 5 tahun kurus kering dibuatnya. Hidup semakin makan hati. Makan tengahari jangan cakaplah. Hari-hari bawa bekal. Kadang-kadang nasi goreng dengan telur saja. Kadang-kadang, sayur kubis semata-mata.

Dari raut wajah dia pun aku boleh tahu yang kehidupan dia tidak segembira sewaktu bujang dahulu semasa masih tinggal menyewa dengan rakan-rakan yang lebih gembira. Paling aku kasihankan kita ini ada mak, kadang-kadang bila mak itu teringin untuk berjalan dan menjenguk menantu dan cucu. Jadi bila mak dia datang sini, bukannya datang ke rumah anak, tetapi ke rumah besan dia.

Sekian nasihat daripada aku, akak yang sudah 11 tahun hidup berumahtangga. Alhamdullilah bahagia dan dah berjaya beli rumah sendiri.

SUMBER : Suara Media

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIKย  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

Tak Mampu Sihir Orang Islam Yang Jaga Solat – Bomoh Rusia

Tular sebuah video di media sosial, di mana seorang bomoh yang dipercayai berasal dari Rusia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *