Ribuan Cengkerik Meny3rang Tanah Suci Mekah. Lelaki Ini Mencerltakan Apa Terjadi Ketika Berada Di Sana.

Keadaan luar biasa dan tidak pernah d1lihat, beribu-ribu serangga h1tam meny3rang masjid suci Mekah dan sebah4gian besar bandar menyebabkan penduduk rata-rata bingung dengan fenomena itv.

Lelaki Ini Menceritakan Apa Terjad1 Ketika Disitu

“Pada malam Sabtu saya sedang berd0a di Masjidil Haram dan kelihatan serangga itu dimana-mana, masjid itu sep3rti menarik mereka. Bukan hanya di halaman, tapi disekeliling Kaabah juga,” k4ta Abdulhwhab Soror, 64 kepada media tempatan.

“Saya tinggal di Mekah sudah l4ma, saya tak pernah saksikan sesuatu seperti ini sebelum ini,” katanya.

Gambar dan video-video berken4an situasi itu tular di media sosial sejak semalam menunjukkan ribuan ser4ngga melekat pada pakaian orang ramai dan berterbangan sehingga menutup d1nding serta lantai masjid.

Pihak kerajaan turut dalam us4ha menyelesaikan masalah itu dalam satu kenyataan menerusi laman Twitt3r rasmi mereka.

“Menggambarkan keadaan video k3pada serangan serangga Masjidil Haram. Semua usaha, tenaga dan keupayaan Sekr3tariat telah dimanfaatkan untuk penghapusan serangga ini dengan cepat untuk m3mastikan keselamatan para jemaah Rumah Allah swt.”

Doktor Ini Menceritakan Dari Mana S3rangga Ini Datang Sebenarnya

Pelbagai persoalan dan spekulasi t1mbul mengenai fenomena pelik itu, lebih-lebih lagi bila ramai pengguna med1a sosial berkongsi imej serangga yang dilihat memenuhi sekolah,kedai-ked4i dan juga melekat pada jubah yang dipakai seharian.

Menurut mereka, kehadiran jutaan c3ngkerik ini turut mengganggu kehidupan harian.

Orang ramai, khususnya warga net b1ngung dan mula tampil dengan pelbagai spekulasi yang mengaitkan kejadian 1ni sebagai ‘petanda’ dan aneh.

Dr Jacky Judas, pengurus dan penas1hat saintifik biodiversiti daratan di World Wildlife Fund (WWF) berkata, 1ni merupakan kali pertama beliau menyaksikan fenomena sedemikian.

“Ini mungkin disebabkan penghijr4han kumpulan besar yang berjaya melepaskan diri dari satu kawasan tertutup, at4u mungkin terdapat keadaan tertentu yang menyebabkan ia membiak dengan b4nyak,” kata Judas.

Pihak berkuasa dalam satu kenyat4an memaklumkan mereka sudah melantik satu pasukan pembersihan khas untuk men4ngani masalah berkenaan.

Bagaimanapun, sebuah agensi berita t3mpatan melapor, ia bukan satu kejadian baru di Arab Saudi memandangkan seb3lum ini juga negara itu pernah berdepan masalah serangan serangga termasuk b3lalang.

SUMBER: FMT

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *