Rupa Macam ‘Nightfury’ Dalam Movie Dragon , Haiwan Ini Hanya Ditemui Di Kepulauan Borneo

Bumi ini menyimpan terlalu banyak r4hsia alam yang kita tidak tahu. Sehingga hari ini, saintis menjangkakan terd4pat 8.7 juta spesies wujud di muka bumi, namun kita hanya telah berjaya memb0ngkarkan 14 peratus spesies daratan dan 9 peratus spesies lautan daripada kes3mua spesies yang wujud.

Para saintis sedang menjalankan kaj1an ke atas salah satu spesies unik yang hanya boleh ditemui di Kepulauan B0rneo sahaja. Disebabkan itu, ia dinamakan Lanthanotus Borneensis.

Lanthanotus merupakan spesies cic4k yang dipanggil earless monitor lizard. Haiwan yang dikatakan kelihatan s3perti naga ini merupakan haiwan yang ‘pemalu’ dan tergolong dalam spes1es haiwan nokturnal, iaitu haiwan yang aktif pada waktu malam sah4ja.

Lanthanotidae menghabiskan keb4nyakan masanya di dalam air. Panjang maksimumnya boleh mencapai set3ngah meter, dengan badan berwarna coklat dan bersisik. Sisik haiwan ini dip3rcayai berfungsi untuk mengumpul kotoran dan partikel tanah, membuatkan ia svkar dilihat dalam habitat semulajadinya.

Nama Lanthanotus berasal dar1pada fizikal haiwan berkenaan yang mempunyai bukaan telinga yang tidak ket4ra. Walaupun ia mempunyai struktur telinga yang lengkap di bawah kulitnya, i4 tidak mempunyai respon yang baik kepada rangsangan bunyi.

Disebabkan mata dan telinganya yang kecil, saintis mempercayai ha1wan ini bergantung kepada lidahnya untuk mengesan rangsangan melalui chem0sensory, sama seperti spesies Varanoidea.

Lanthanotus bergantung kepada fizikal badannya untuk bergerak d1 dalam air seperti ular, menggunakan kepalanya untuk menolak kotoran di l4luannya. Haiwan ini kurang bergantung kepada kaki dan tangannya yang d1lihat sebagai anggota yang lemah. Selain itu, saintis mendapati ekor ha1wan ini boleh digunakan untuk memegang sesuatu.

Tingkah laku haiwan ini di habitatnya kurang diketahui. Sp3simen yang dibawa ke makmal kelihatan lesu, namun ia dikatakan mampu bert1ndak balas secara aktif ketika dipegang dan berpaut kepada makanan d3ngan baik.

Makanannya di habitat asal juga belum berjaya dip4stikan, tetapi berdasarkan keadaan giginya yang melengkung, saintis memperc4yai haiwan ini mensasarkan haiwan berkulit lembut sebagai makanan. Spes1men di makmal memakan telur, cacing dan ikan.

Disebabkan jumlah spesimen yang sikit dan j4rang ditemui, spesies ini dikhuatiri menghampiri kepupusan. Satu-satunya fosil yang ditemui yang menyerupai Lanthanotus ialah Cherminotus, ditemui di Late Cretaceous di Mongolia.

Sumber: Wonderopolis, Animal Diversity

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

[Video] Wanita Berhadapan Detik Cemas, Badak Sumbu Hampir Sodok Kereta!

Sebut sahaja tentang badak sumbu, pasti s3mua tahu bahawa haiwan ini memiliki berat badan yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *