Sawah Di Sekinchan “Selangor” Jadi Cameron Highlands Ke2 Bagi Warga Bangladesh?!

Sawah Sekinchan Jadi Cameron Highlands Ke2 W4rga Bangladesh?

Menukar sawah menjadi kebun. Itu antara inis1atif petani Bangladesh yang menyewa tanah sawah dengan kadar sewa RM4,000 h1ngga RM 4,500 semusim di sekitar Sekinchan, Tanjong Karang, Selangor. S4wah seluas 12 hektar tersebut diubah kepada kebun tanaman k0ntan.

Menurut Ketua Pengarah Pengaw4lan Padi dan Beras, Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (Mafi), Azman Mahmood, ia telah menjadi trend mereka sejak 2 tahun lalu.Ubah Sawah Jadi Kebvn Timbulkan Masalah

Namun, ini menimbulkan rasa kur4ng senang sebahagian besar pesawah kerana tanaman mereka diganggu makhluk p3rosak dari kebun berhampiran.

Aktiviti kebun yang dijalankan jvga mengakibatkan saliran air untuk sawah tersekat dan perlu diperbaiki d4ri semasa ke semasa.

Keadaan ini menyebabkan hasil b3ndang terjejas sekali gus memberi kesan kepada pendapatan pesawah.Sewa Mvrah, Penghasilan Berganda-Ganda

Azman memaklumkan bahawa, “Kadar s3wa adalah antara RM4,000 hingga RM4,500 untuk semusim. Bermakna dalam set4hun, mereka bayar dua kali namun ia boleh memberikan hasil berkali gand4,”

Antara tanaman lain yang dius4hakan termasuklah peria, timun, kacang, bendi, keladi, jagung dan sayuran l4in.

Ia kemudian dijual kepada per4ih termasuk daripada Bangladesh sendiri yang turut mengambil stok sayuran y4ng ditanam golongan itu.

“Kita dapati, mereka ini menggvnakan saluran sama dengan penanam sayur di Cameron Highlands.

“Mereka sudah mula membekalkan s4yur untuk pasaran Lembah Klang.

“Tak mustahil jika tidak dib3ndung, ia akan menjadi Cameron Higlands kedua,” katanya lagi.

“Rantaian perniagaan yang ak4n digunakan sama seperti di Cameron Highlands, tapi mereka kini boleh jad1kan Lembah Klang sebagai hub bekalan,” ujar Azman lagi.

“Kita mahu ia dikembalikan k3pada sawah semula dan diusahakan sebaiknya.

Warga Bangladesh Makin ‘Bes4r Kepala’, Mohon Peruntukan Baja, Racun Dari Kerajaan

“Kita juga dapat rungutan d4ripada petani bahawa ada antara Bangladesh ini sudah ‘besar kepala’ dengan m3mohon peruntukan baja dan racun yang disediakan kerajaan,” katanya.

Wakil pesawah bernama Ghazali y4ng ditemui wartawan berkata, apa yang berlaku ketika ini adalah warga Bangl4desh ini bertindak seolah-olah cacing naik ke mata.

“Mereka datang meminta racun d4n baja yang diuruskan Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK), bertanya seolah-0lah itu hak mereka.

“Sedangkan mereka pendatang d4n yang patut berurusan adalah pemilik sawah yang mempunyai rekod d3ngan PPK.

“Apa yang berlaku, mer3ka sudah mula tunjuk taring, meminta bantuan termasuk baja tambahan. Ini men1mbulkan suasana tidak harmoni,” katanya ketika ditemui.Pesawah Hilang S4bar

Ghazali berkata, sebelum 1ni dia dan rakan-rakan petani lain bersabar dengan kerenah warga Bangladesh d1 situ.

“Ketika sawah tidak memerlvkan air, mereka buka palong untuk kegunaan kebun. Bila Jabatan Pengairan d4n Saliran (JPS) tutup, mereka buka.

“Perkara ini berlaku beb3rapa kali sehinggakan menimbulkan masalah kepada petani,”

Tinjauan mendapati warga B4ngladesh dilihat mengusahakan kebun di situ sejak awal pagi.

Rata-rata mereka berada di k3bun yang diusahakan sehingga tengah hari sebelum beredar. Dapat dilihat juga h4sil kebun yang diangkut keluar dari kawasan sawah diserahkan kepada peraih vntuk dijual di tempat lain.

Cadangan Penyelesaian menurvt Azman, pihaknya akan mengadakan perbincangan bersama agensi berwajib untvk mencari jalan penyelesaian dan dalam pada masa membantu petani yang memerlvkan tenaga kerja.

“Ini isu yang besar kerana 1a akan menjadi aktiviti ekonomi, tapi dikawal orang asing.

“Perlu satu pendekatan bers4ma antara semua pihak terbabit supaya agenda agronomi ini diusahakan dan d1nikmati oleh orang tempatan,”

“Perkara ini juga sudah dib4ngkitkan di Parlimen semalam dan saya harap ada kaedah yang diperkenalkan vntuk membantu petani di seluruh negara,” katanya semalam.

Cegah Sebelum P4rah

Susulan isu in1, Pertubuhan Amal Sejagat Malaysia (Amal Sejagat) tidak duduk diam. Mereka mengg3sa agar cegah isu ini sebelum sawah padi ‘ditawan warga asing’.

Pengerusinya, Mohd Nor Izzat Mohd Johari berkata, wujud kemungkinan sawah padi yang asalnya d1sewa kepada warga asing ini dijual terus selain mengehadkan peluang an4k tempatan menceburi bidang pertanian.

“Awalnya memang mereka m3nyewa dan hanya ambil upah mengusahakan sawah.

“Tetapi lama-kelamaan, mer3ka akan minta beli untuk memudahkan kerja dengan alasan lebih baik dijual d4ripada terbiar. Di situ, kita secara perlahan-lahan akan kehilangan h4k,”

Warga Asing Mudah Dapat T3mpat Di Sektor Lain

Beliau juga menyatakan bah4wa trend sama juga digunakan di dalam industri lain di negara ini yang membolehkan warga asing seperti Bangladesh dan Rohingya mendapat tempat dengan mudah.

Katanya, keperluan tenaga buruh asing untuk pertanian memang ada namun pemilikan sawah secara total dibimbangi menimbulkan isu lain yang tidak terkawal.

“Kita tahu antara masalahnya adalah pemilik sawah berumur, ada yang uzur manakala anak lebih selesa bekerja di bidang lain.

Bentuk Gabungan Atasi Masalah

“Justeru Amal Sejagat mencadangkan satu gabungan dibentuk bagi mengatasi masalah ini.

“Jangan sampai pelbagai insentif disediakan kerajaan dimanfaatkan warga asing,” katanya.

Selain isu sawah ini, aduan tentang isu warga asing pelopori beberapa sector ekonomi lain turut diterima oleh Biro Keusahawanan dan Sosioekonomi Persatuan Pengguna Melayu Malaysia (PPMM).

Pengerusinya, Mohd Afiq Salim berkata, mereka bimbang dengan senario penguasaan warga asing dalam pelbagai sector tanpa sekatan yang semakin parah sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Demikian kebimbangan yang diutarakan ramai pihak.

Pada sisi lain, wajar kita berfikir mengapa golongan warga asing tersebut begitu bersungguh-sungguh bekerja, menggunakan segenap peluang yang ada di depan mata, tidak sambil lewa sehingga mengaut untung berkali ganda, begitu berinisiatif dalam merancang ekonomi?

Mungkinkah ada input lain yang layak diambil daripada kesungguhan mereka?

Apa pun, semoga isu ini dapat diselesaikan dengan segera agar tiada warga asing yang semakin ‘naik tocang’, ‘diberi betis mahu peha’ dan warga tempatan hilang hak di bumi sendiri.

Sumber : Mypendidik.com

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *