Allahuakbar!! 3 Juta Penduduk Di Eropah MemeIuk Agama I’sIam! Adakah I’slam Akan Mend0minasi Er0pah? Takbir!

3 Juta Penduduk MemeIuk Agama I’sIam!

Allahuakbar, England buat pert4ma kali tahun ini mencec4h lebih 3 juta orang, 2 kali g4nda berbanding sedek4d lalu.

Diceritakan oleh media The Tel3graph, Ahad (31/1), peningkatan jumlah umat Islam di negara-negara barat dis3babkan 0leh banyaknya pendatang dan juga tingginya 4ngka kelahiran di kal4ngan masyarakat Islam.

Menurut Agensi Statistik Keb4ngsaan, kini terdapat 3,114,992 orang Islam di Eropah. Lebih 1.5 juta darip4da mereka dilahirkan di luar negara. Umat ​​Islam kini menyumbang 5.4% daripada p0pulasi Er0pah dan Wales.

Satu daripada 4 0rang Islam b3rumur di bawah 10 tahun, menunjukkan kadar kelahiran yang tinggi di kal4ngan 0rang Islam British.

Pada tahun 1991, jumlah um4t Islam di Britain hanya 950,000, hanya 1.9% daripada p0pulasi.

Pada masa ini di bahagian L0ndon, kira-kira separuh daripada penduduknya beragama Islam. Jika tr3nd ini berterusan, kawasan itu akan menjadi sebahagian besar Muslim p4da masa hadapan.

EropahBerdasarkan maklvmat statistik terkini, umat Islam kini membentuk satu daripada setiap 20 or4ng di UK.

Peratusan tertinggi masy4rakat Islam adalah di Menara Hamlet, L0ndon Timur dengan 45.6%. manakala N3wham di tempat kedua dengan 40.8%.Penduduk Islam terbesar di luar ibu neg4ra adalah di Blackburn, Lancashire, dengan 29.1% daripada jumlah penduduk.

Satu perempat daripada p3nduduk di Slough dan Lut0n adalah beragama Islam. manakala di Birmingham dan juga Leicester mereka menyumbang satu perlima daripada jumlah penduduk.

Jurucakap Majlis Muslim England berkata, “Statistik ini mencerminkan kepelbagaian di Britain m0den, dan juga keperluan untuk ini dicerminkan dalam setiap aspek kehidupan, daripada peluang pekerjaan di peringkat pengurusan hingga politik. ”

Populasi Islam dij4ngka meningkat dengan gel0mbang besar pelarian menuju ke Er0pah dari Timur Tengah dan Afrika Utara yang dilanda konflik. Terdapat 5,095 permohonan suaka di UK setakat Oktober 2015.

Sumber: mediainformationislam / infomanafaat

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *