B4HAYA! “Kart0n Ada Dua Ayah, Simb0l Rainb0w Flag & Lelaki Pakai Cincin Di Jari Manis..” Mak Ayah Sila Pantau Kartun Yang Anak Kita Tonton Setiap Masa!

Mak Ayah Sila Pantau Kartun Apa Anak Kita Tonton Setiap Masa!

kartun Mungkin biasanya kita tengok lagu johny johny y3s papa ada sorang je ayah. Tapi kat channel astro mo0nbug kids ni johny ada 2 orang papa. Lirik dia pun sebut “yes papas” 😓. Kedua-dua papa ni siap p4kai cincin tau di jari manis.

kartun Tak mustahil budak-budak akan fikir “dua ayah” tv adalah n0rmal. Tanpa kita sedari inilah jarum-jarum halus yang cuba mer0sakkan akidah anak-anak islam.

Sebelum ni dah perasan satu benda ‘fishy’ dalam lagu la1n. Ada frame gambar dan kek bercorak garisan warna pelangi. Rasanya ramai y4ng tahu kan rainbow flag 🏳️‍🌈 adalah simb0l TBGL(terbalikkan).

So mak ayah kena rajin-rajin la alert apa yang anak t3ngok. Kita kena elakkan benda-benda macam ni din0rmalisasikan dalam kalangan an4k kecil. Just my 2 cents ✌🏻

kartun
Karakter lelaki berbaju biru memakai cincin di jari man1s…

kartun
Karakter lelaki berkemeja merah yang juga memakai cinc1n di jari manis

Penulisan lain :

Berhati-hati bila bagi anak tengok kartun. Sebaiknya p4ntau apa yang anak-anak lihat. Sekarang ni ada banyak channel yang pel1k². So scary. 😅

90% perkembangan otak manusia berlaku dengan sangat p3sat di bawah usia 7 tahun. Usia emas kanak-kanak. Orang kata golden age. J4di sangat rugi jika di usia begini anak-anak didedahkan dengan kartun / ranc4ngan tv/ gadjet yang mereka pun tak tahu bezakan baik buruknya. Sepatutnya d1 usia emas kanak-kanak ni, semasa sel-sel otak berhubung dengan pes4tnya ni lah, anak-anak diberi peluang meneroka alam sekeliling, berkomun1kasi dengan manusia especially their caregivers, bukannya terlalu ker4p fokus pada skrin.

Jika mahu beri anak screen time pun, pastikan kit4 ada bersama. Jangan lebih sejam sehari. Kalau masih lebih, sebaiknya usah4kan kurangkan. Gradually. Kalau rasa mahu tak bagi langsung lagi bagus seb3narnya.

Ya, banyak kelebihan bagi anak screen ni, tapi b4nyak juga keburukannya. Sama-sama kita waspada.

Teacher sendiri pun struggle kurangkan screen untvk anak, memang tak bagi langsung. Kecuali terpaksa. Tu pun jarang. Jadi s3benarnya apa yang Tcher tulis ditujukan untuk diri sendiri. In shaa Allah, kita mampu mengubahnya.

Semoga anak-anak kita terhindar dari sebarang an4sir yang tidak baik. 💕

آمِــــــــــيْنَ يَا رَبَّ الْعَالَمِــــــــــيْنَ

#sayNoToGadget

#toZeroGadget

#jomkitayangNyanyiUntukAnak

#KitaLahJadiChannelYoutubeAnak

Sumber : Teacher Noi ( Facebook )

PERHATIAN:KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK  YANG KAMI KONGSIKAN DI BAWAH.

JANGAN LUPA LIKE DANSHARE>>>

FOLLOW KAMI DI PAGE….

TERIMA KASIH

About admin

Check Also

5 T̷ahun Tingg̷alk̷an Duni̷a ‘m̷ak ny̷ah’, Pemud̷a Ini Ten̷ang Bergel̷ar Tuk̷ang Bu̷at Ker̷and̷a

“Sudah Simpan Batu Nis4n, Ker4nda…”, Tinggalkan Dunia ‘M4k Nyah’, Tenang Jadi Tukang Buat Ker4nda Jun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *