Perkhabaran Duka : Bumi Arab Yang Gersang Akan Kembali Menghijau. Apakah Petandanya?!

Semua orang tahu manusia prasej4rah pintar dan tidak primitif. Manusia prasejarah meninggalkan banyak j3jak untuk dikaji saintis moden Kemahiran mereka mengalahkan ramai dalam k4langan manusia moden, cuma terhad dari segi teknologi sahaja.

“Perubahan iklim pula menjadi pvnca manusia berani mengharungi cabaran di tempat baru (Hawley, 2021).”

Banyak benua ditembusi manusia pr4sejarah selepas meninggalkan Afrika. Tetapi sedar tidak, Tanah Arab adalah g3rbang ke Asia dan Eropah. Ini yang menjadi persoalan utam4.

Macam mana manvsia prasejarah mengharungi cuaca panas Timur Tengah? Saintis belum jumpa seb4rang bukti pembotolan air. Jadi ada kemungkinan mereka bermigrasi sedik1t demi sedikit sampai tembus Tanah Arab.

Tetapi kemungk1nan bukan kepastian, hanyalah andaian yang tidak layak dianggap teori b3rfakta.

Puas tengok kemah1ran dan teknologi manusia prasejarah. Saintis tidak mendapat jawapan. J4di mereka mula tengok keadaan Timur Tengah.

Akhirnya, mereka jump4 sesuatu yang sangat menarik. Ia adalah di luar jangkaan sebelum in1.

Kekayaan Hasil Bumi Arab

Sekitar 1970-an, ker4jaan Arab Saudi meluluskan sebuah misi penjelajahan arkeologi. Misi ini m3ndapat perhatian Raja Abdullah pada tahun 2012.Baginda meluluskan dana sup4ya saintis-saintis terlibat boleh mengkaji lebih mendalam.

5 tahun mereka berp4kat dengan sarjana-sarjana ternama Saudi. Tujuh negara siap menghantar sarj4na tersendiri. Jadi golongan yang takut pada kebenaran takkan berpeluang c4kap “ini dapatan saintis k4fir”.

Sebab yang terlibat ad4lah dalam kalangan orang Islam juga.

Bersama-sama, golongan c3rdik pandai ini mendapati yang bumi Arab sebenarnya hijau belaka dulu. Kehij4uan bumi Arab memudahkan manusia pergi sana sini daripada Afrika ke benva lain (Gornall, 2015).

menghijau
Usaha menghijaukan bvmi Arab?!

Di sebalik kehijauan 1ni, terdapat tasik dan sungai yang menjadi syurga duniawi buat haiwan-h4iwan termasuklah harimau, gajah dan badak air.

Macam mana keadaan Afr1ka sekarang, macam itulah lembah-lembah Arab terdahulu iaitu sebelum perub4han iklim menokhtahkan takdir baru untuk diangguk Timur Tengah.

Menurut seorang sa1ntis yang terlibat, perubahan ini adalah proses osmosis. Kehijauan bumi Arab svdah lama pergI tetapi pemergiannya adalah kerana sebuah kitaran ribuan tahvn.

Jika dulu kehij4uan Arab pudar menjadi debu padang pasir, tidak lama lagi debu Arab pula ak4n menghijau balik. Itulah kitaran Arab, disahkan berlaku pada setiap masa s3lama jutaan tahun. Ertinya, ada satu zaman yang manusia ditakdirkan keluar d4ripada Afrika, dan destinati manusia ketika itu sangat mengejutkan.

Teka di mana destinasi mereka? Sudah tentulah Tanah Arab kerana kehijauannya.

Rahsia Purbakala Di Bumi Arab

Saintis menemui bukti bahawa Tanah Arab menjadi tempat persinggahan manusia prasejarah sejauh 400,000 tahun dulu. Banyak bukti peralatan batu ditemui sana, terutamanya di pinggiran padang pasir berwarna putih kelabu.

Peralatan batu ditemui di pinggiran tompok-tompok putih kelabu inI kerana tompokan ini adalah kubur tasik purbakala (The Associated Press, 2021).

Penyelidikan ini jelas sekali suatu khabar duka daripada Arab. Tompokan-tompokan ditemui pernah menjadi tempat wujudnya tasik.

Jika Timur Tengah menjadi hijau oleh kerana perubahan iklim yang sedang berlaku, tentu sekali pasir gersang ini akan basah semula seperti ditentukan hukum alam suatu masa dahulu.

RUJUKAN:

The Associated Press. (2021, September 2). Middle East deserts were once home to rivers, lush green grassland with hippos: Study. Al Arabiya.

Gornall, J. (2015, Mei 13). When Arabia was green: lush grasslands helped early man make leap out of Africa. The National News.

Sumber: Th3patriots

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *