Wajib Ada ‘D0s Penggalak’ Untuk S0lat Jumaat Merupakan Konsep Fiqhiyyah?

Baru-baru ini kecoh di negeri Selangor, apab1la kerajaan negeri menetapkan syarat untuk hanya membenarkan mereka yang l3ngkap vaksin dos penggalak saja boleh menunaikan solat jumaat di masjid dan svrau.

Menerusi laporan Kosmo, Pengerusi Jawatankvasa Tetap Hal Ehwal Agama Islam, Pengguna dan Industri Halal Selangor, Mohd. Zawawi Ahmad Mughni mengatakan kerajaan negeri membuat keputusan tersebut k3rana prihatin dengan kesihatan dan kemakmuran rakyat dan hanya mahu yang t3rbaik untuk semua.

Perkenan Sultan Selangor
solat jumaat
Kerajaan negeri juga y4kin bahawa perkenan Sultan Selangor mewajibkan pengambilan dos pengg4lak bagi menyertai solat fardhu Jumaat di masjid adalah berasaskan konsep Fiqh1yyah, iaitu sadd adz-dzara’i.

Konsep ini bermaksud ‘m3ncegah sesuatu perkara yang boleh membawa kearah kerosakan dan bahaya’.

Mohd Zawawi menjelaskan m4ksud mewajibkan dos penggalak itu untuk menjawab rungutan umat Islam yang t4k dapat menunaikan solat Jumaat bermula 25 Februari lalu kerana belum m3ngambil suntikan dos penggalak.

Ketetapan yang dibuat itu berd4sarkan perkenan Sultan Selangor melalui arahan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada 21 Februari lalu untuk pertingkatkan pematuhan prosedur operasi st4ndard (SOP) di masjid dan surau.

Ia juga merupakan keprihat1nan Baginda untuk mengurangkan jangkitan Covid-19 selepas mendapat nasihat d4ripada Jabatan Kesihatan Negeri Selangor.

Kerajaan negeri menasihati r4kyat negeri agar segera mengambil dos penggalak vaksin Covid19 bagi memast1kan kesihatan diri sendiri, keluarga dan kepentingan awam. Dos pengg4lak ini boleh diambil secara percuma di pusat-pusat pemberian vaksin (PPV) yang berhampiran.

Mungkin ada baiknya apabila ker4jaan negeri mewajibkan dos penggalak untuk setiap orang. Namun, ia juga mervpakan hak setiap individu untuk mengambil vaksin booster tersebut ataupun t1dak.

Fikirlah apa yang terbaik untuk d1ri, keluarga dan masyarakat di sekeliling kita. Janganlah kita pentingkan d1ri sendiri dan membuat keputusan yang boleh memberi kesan yang buruk kepada m4syarakat.

Kredit: Kosmo

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *