Perubahan Iklim, Kekacauan Atm0sfera Pvnca Berlaku Banjir Besar Di Pantai Timur?

Jarang sekali berlaku banjir di pantai tim1r pada bulan Februari kan? Namun, banjir besar yang berlaku pada hujung mus1m tengkujuh ini yang menjejaskan lebih 22,000 penduduk di Terengganu dan Kelantan berpunca daripada kekacauan atmosfera yang disebabkan oleh lekukan B0rneo Vortex dan ayunan Madden-Julian Oscillation (MJO).

Men3rusi laporan Kosmo, Dr. Chung Jing Xiang yang merupakan Penyelidik Meteorologi Fakulti Sains dan Sekitaran Sains, Universiti Malaysia Terengganu (UMT) m3ngatakan, lekukan Borneo Vortex yang bawa angin tekanan rendah selalvnya hanya berlegar di sekitar Sabah dan Sarawak pada hujung bulan Febru4ri.

Tekan4n angin rendah cetus taburan hujan lebat di pantai timur
kekacauan atm0sfera

Jing Xiang berk4ta, lekukan tropika itu didapati telah melepasi Lautan China Selatan dan mengh4mpiri perairan Terengganu dan Pahang pada 25 Februari lalu sebelum mendarat di sel4tan negeri Kemaman pada keesokan hari.

Tekanan angin rendah itv telah mencetuskan taburan hujan yang sangat lebat di Pantai Timur sehingga meny3babkan paras sungai utama mencapai paras bahaya sekali gus lalu terjadinya b4njir besar di sesete­ngah tempat di kedua-dua negeri itu.

Tidak mustahil untuk lekukan B0rneo Vortex bergerak menghampiri negeri-negeri di Pantai Timur menerusi laut Ch1na Selatan walaupun secara normal, ia berada di kepulauan Borneo.

Fenomena ayunan Madden-Julian Osc1llation
Bukan sahaja lekukan Borneo Vort3x menjadi asbab taburan hujan lebat, tetapi fenomena ayunan Madden-Julian Osc1llation (MJO) fasa tiga dan empat yang terjadi dalam masa yang sama juga m3rupakan pemangkin taburan hujan yan tinggi di Terengganu dan Kelantan p4da akhir bulan Februari.

MJO mewujudkan pusat perolakan atmosf3ra berskala besar di kawasan Pantai Timur sekali gus mencetuskan hujan l3bih tinggi daripada kebiasaan.

Kita juga tidak boleh menolak kemungk1nan perubahan iklim global turut menyebabkan banjir hujung monsun Timvr Laut yang jarang berlaku ini.

Perubahan iklim yang berlaku di dun1a sekarang ini juga merupakan punca utama berlaku cuaca ekstrem yang berlaku d1 Pantai Timur pada waktu ini.

Semoga dunia semakin pulih dan cuaca d1 setiap negeri akan semakin baik. Semoga tidak ada perkara yang buruk terjadi di Malaysia.

Kredit: Kosmo

About admin

Check Also

Nyaris disaman, pemuda minta maaf tuduh Aeril Zafrel & Wawa Zainal terima duit PN

Pasangan selebriti Aeril Zafrel dan Wawa Zainal sekali lagi menjadi mangsa tuduhan apabila menerima imbuhan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *