[VIDEO] Kenali ‘Burung Dari Syvrga’, Tarian Pikat ‘Si Betina’ Kibas Bulu Mengagumkan

Kepelb4gaian hidupan di muka bvmi ini memperlihatkan wujudnya pelbagai jenis haiwan y4ng sangat unik dan mvngkin belum lagi ditemui oleh manusia.

Salah s4tu haiwan yang unik i4lah burung Lophorina Niedda yang juga berada dalam k4tegori burung cendraw4sih.

Burung 1ni kebanyakannya bany4k ditemui di Indonesia terutamanya di bahagian New Gu1nea.

Dipenvhi dengan bulu warna h1tam dengan corak biru kehijauan, burung ini ditemvi sejak tahun 1930 ol3h seorang ahli biologi dan taksonomi, Ernst Mayr yang b3rasal dari Jerman.

Lophor1na Niedda atau diken4li sebagai Bird of Paradise (burung dari syurga) hidup d1 hutan hujan trop1ka di Papua iaitu di wilayah pergunungan dengan ketingg1an 1200 hingga 2OOO meter di atas permukaan laut namun habitat burung itu keb1asaannya ditemvkan di ketinggian 1.650 hingga 1.900 meter di atas permuk4an laut.

Diseb4bkan Lophorina Niedda membuat sarang di atas dahan pokok yang tinggi, burvng eksotik itu juga sukar untvk ditemui.

Berb3za dengan burung-burung lain yang hanya makan buah atau biji-bijian, burvng itu mempunyai citarasa unik apabila makan semua jenis makanan seperti buah-bvahan, serangga, katak, reptilia dan burung kecil.

Burung 1tu juga mempunyai perbezaan di antara betina dan jantan iaitu burung betina mempunyai corak yang lebih simple iaitu dengan warna bulu coklat diselangi putih dan hitam manakala burung jantan pula tampil ‘meriah’ dengan bulu berwarna hitam legam serta diselangi warna corak biru neon.

Burung jantan itu akan nampak lebih menarik dan ‘cantik’ ketika ia membuka sayap kerana imej seperti sepasang mata dan mulut akan terlihat dan disebabkan itu juga mereka disebut sebagai smiley face.

Bukan sekadar untuk ‘hiasan’, corak bulu burung jantan itu juga boleh menjadi tarikan untuk ‘menawan hati’ burung betina dengan mengibaskan bulu-bulunya. Burung jantan juga akan ‘menari-nari’ dengan rancak dan apabila ia mula mendapat perhatian burung perempuan, keduanya akan memulakan proses mengawan.

Kebiasaannya, musim mengawan akan berlaku antara bulan ogos dan Januari pada setiap tahun dan uniknya Lophorina Niedda jantan boleh mengawan dengan beberapa ekor burung betina dalam masa yang sama.

Burung betina pula lazimnya akan bertelur dalam satu hingga dua biji telur dan akan mengeramkannya selama 18 hingga 19 hari. Anak burung boleh terbang di hari ke-18 setelah menetas.

Sumber: IDN TIMES

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *