“Suami Nampak Suzanna Pulang Ke Rumah”- Kem4tian Pemain ‘Sundel Bulong’, Suzanna Kekal Mis’teri

Korang pernah tak tengok filem ser4m dari Indonesia yang tajuknya Sundel Bulong? Merem’4ngkan bila tengok movie tu. Kalau korang nak tau pelakon utama filem tu pun bergelumang dengan mis’teri tau. Dari cara dia m4ti sampailah pada penampakan dia selepas kema’t1annya.

So, meh sini admin nak bawak korang meny’elam dalam dunia mist3ri Suzanna, pelakon yang terkenal da’lam filem Sundel Bulong.

Pelakon Indonesia
Suzanna atau nama penuhnya Suzanna Martha Frederika van Osch Nathalia lahir pada tahun 14 Oktober 1942 dan berada di rumahnya di saat kem4’tian di Mage’lang, Jawa Tengah. Wanita cantik ni digelar “Ratu Filem H0r’ror Indonesia” kerana namanya meningkat naik dengan lakonannya dalam filem mis’tik seperti Bera’nak Dalam Kubur.

Malangnya Suzanna ni meningg4l pada 15 Oktober 2008 dan dikebu’mikan sehari selepas kema’t1annya di Tanah Perku’buran Griloyo, Jawa Tengah. Kem4tiannya menjadi buah mulut ramai orang kerana cara dia m’4ti dan ramai yang nampak lem’b4ga serupa macam Suzanna selepas dia m4’ti.

Sebab kem4’tian Suzanna menjadi mi$’teri
Okay, so katanya Suzanna ni mat1 disebabkan penyak1t kencing manis yang dia hidap sejak 30 tahun sebelum tu. Tapi ada yang tak percaya kem4’tiannya disebabkan oleh peny4kit ni tapi dibv’nuh secara senyap. Suzanna m4’ti lepas minum susu yang dah jadi habit dia tiap-tiap malam.

Lepas minum tu, suami dia, Clift Sangra nampak Suzanna tarik nafas dalam-dalam dan terus terkulai. Walaupun Clift dah call dua orang d0ktor peribadi check, tapi Suzanna memang dah disahkan m4ti pada waktu tu.

Suami tak mengaku bv’nuh Suzanna

Family Suzanna memang tak berkenan sangat dengan Clift ni yang merupakan suami kedua after kem4’tian suami pertama. So, anak perempuan Suzanna, Kiki Maria suspect si Clift ni bv’nuh mak dia sebab nak b0’lot harta. Tapi Clift memang sungguh-sungguh nafi dia tak ada kaitan dengan kem4’tian Suzanna.

Tapi ramai tak percaya jugak lagi-lagi bila setahun lepas kem4’tian Suzanna, Clift berka’hwin lain dalam majlis besar-besaran dan honeymoon di keliling Eropah. Kiki Maria pernah minta nak buat be’d4h siasat tapi tak pasti jika diteruskan ke tak sebab Clift u’gut nak saman family Suzanna kalau result bed4h siasat kata Suzanna betul m4’ti sebab s4kit.

Suzanna dikatakan pernah berg’uru dan disuruh bert4pa
Clift beritahu yang mendi’ang isterinya pernah berguru. Walaupun dah tamat menuntut dengan guru ters’ebut, tapi dia sering dengar suara-suara yang menyuruhnya untuk ber’tapa.

Dia juga dikatakan akan selalu pergi ke satu tempat ni untuk bert4pa dengan cara merendamkan badan dalam air yang did’akwa mempunyai khasiat tertentu. Pengunjung-pengu’njung tempat tu pun selalu datang situ nak ambil air tersebut. Tempat yang dia kunjungi tu pun dika’takan keras.

Suami nampak Suzanna beb’erapa hari selepas kem4’tian
“Suzanna ‘pulang’ ke rumah”

Tiga hari lepas kem4’tian Suzanna, Clift dakwa isterinya berdiri dekat depan pintu rumah pakai baju berw’arna coklat sambil ucapkan selamat tinggal. Bukan sekali tu je yang dia nampak tau se’bab suami dia pernah nampak Suzanna tengok TV sambil mulut memb3bel kri’tik pasal cerita yang ditonton.

6.Suzanna duduk dalam bilik khas

Clift pernah ternampak kelibat Suzanna sik4t rambut dalam bilik khas. Bilik khas ni untuk Suzanna duduk sorang-sorang dan bert’4pa berminggu dan kadang kala berbulan sampai tak kel’uar bilik. Bilik tu pulak, orang lain tak dibenarkan langsung masuk.

“Clift dengar bunyi ketukan dan nampak Suzanna atas ku’bur”

Suami dia pun pernah ca’kap yang sejak kem4tian Suzanna, dia akan dengar bunyi macam orang ketuk-ke’tuk dinding. Yang peliknya bunyi ketukan tu sama macam yang Suzanna selalu buat sepa’njang hayatnya kalau dia minta sesuatu. Clift pun pernah nampak Suzanna du’duk dekat atas ku’bur waktu dia datang melawat.

Pembuat batu nis4n sampa’ikan mesej Suzanna kepada suami
Suzannaa

Masa Clift baru cadang nak ka’hwin lain, pembuat batu nis4n dakwa nampak Suzanna tersenyum berjumpa den’gan dia. Bila dah dapatkan nasihat daripada pakar paran0rmal, dia disuruh untuk samp’aikan mesej kepada Clift. Tapi Clift ni pulak tak percaya walaupun telah dit’unjukkan rakaman r0h Suzana dah r4suk seseorang kat ku’bur. Pelik jugak kenapa dia tak percaya sedangkan dia selalu nampak kelibat Suz4nna dalam rumah.

Cerita turun temurun dari mas’yarakat mengenai h4ntu Suzanna
Kisah Suzanna ni memang jadi bua’lan ramailah. Lagi-lagi sebab after dua minggu kem4tiannya, kec0h bila pen’duduk Magelag, Jawa Tengah nampak kelibat Suzanna dalam rupa bentuk sundel bo’l0ng, macam watak lakonannya masa dia hidup. Ada juga yang nampak dia dalam jelm’4an watak-watak h4ntu yang pernah dia mainkan dalam movie lakon’annya sebelum ini.

Bukan tu je, ramai yang pernah nampak Suzanna berjalan atas bumbung rumah dan sedang bertapa di depan rum’ahnya di bawah pokok yang menjadi antara tempat favourite dia bertapa masa h’idup.

Kisah misteri Suzanna ni tak ada pengh’ujung. Hingga sekarang tak tahu kebenaran di sebalik kem4tiannya itu t’api yang pasti Suzanna akan sentiasa diingati sebagai Ratu Filem H0r’ror Indonesia.

Sumber : BHOnline

About admin

Check Also

Tak Mampu Sihir Orang Islam Yang Jaga Solat – Bomoh Rusia

Tular sebuah video di media sosial, di mana seorang bomoh yang dipercayai berasal dari Rusia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *