[VIDEO] “Kalaulah Zaman Dulu Ada V4ksin” – Surv1val Pesakit Pol1o Yang Masih Dalam Rawatan

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan berita kemunculan semula wabak polio atau poliomielitis di Filipina setelah hampir 20 tahun penyakit itu berjaya dihapuskan di Asia Tenggara.

Wabak ini merupakan penyakit sebaran poliovirus yang amat mudah berjangkit melalui sentuhan dan air tercemar. Poliovirus boleh memasuki sistem saraf dan merosakkan saraf yang mengawal pergerakan otot lantas menyebabkan kecacatan pada tangan dan kaki serta mengakibatkan lumpuh.

Penyakit yang boleh membunuh ini juga boleh merosakkan fungsi paru-paru, membuatkan pesakit terpaksa dimasukkan ke dalam ‘iron lung’ seumur hidup.

Ia hanya boleh dicegah melalui vaksin dan penjagaan kebersihan kerana tiada ubatan khusus yang boleh merawat penyakit ini.
Namun disebabkan segelintir masyarakat Filipina yang menolak vaksin, wabak ini muncul kembali di negara tersebut dan pengamal-pengamal perubatan di Malaysia khuatir sekiranya ia muncul di negara kita yang menjadi tumpuan pelancong dari sana.

Menurut The Independent, wabak polio telah menyebabkan 15,000 kes lumpuh di Amerika Syarikat setiap tahun pada zaman 1950-an.

Bagi memberi kesedaran kepada orang ramai, laman Penolong Pegawai Perubatan (PPP) telah berkongsi gambar para pesakit polio yang mengalami paralisis paru-paru akibat virus berkenaan, membuatkan mereka dikuarantin di dalam ‘paru-paru besi’.

Alat ini digunakan bagi membantu mengawal otot dada supaya pesakit dapat bernafas. Bayangkan, sepanjang hayat kena duduk dalam tu!

Pesakit pol1o yang dikumpulkan untuk kuar4ntin.
Tahukah anda , gambar ini di ambil pada t4hun 1950 yang di namakan dengan nama “Ir0n Lungs” atau Paru-Paru Besi di m4na ia merupakan kaedah terbaik bagi pengasingan isolasi terhadap pesakit y4ng menghidap penyakit Pol1o daripada mer3bak ke orang lain.

Baru baru ini , negara Filipina telah meng3jutkan dunia apabila terdapat satu kes pesakit positif penyakit pol1o setelah 2O tahun penyakit tersebut berjaya dibasmi oleh kerajaan Filip1na.

Namun demikian, akibat terd4pat segelintir masyarakat anti-vaksin di negara itu kes yang berjaya dib4smi 2 dekad itu kembali semula.

Bagi kami pengamal perub4tan, perkara ini adalah amat merisaukan kerana di negara kita juga terdap4t golongan anti vaksin yang mementing kan diri sendiri daripada nyawa an4k mereka sendiri. Tambahan lagi , penularan boleh berlaku kerana Malaysia ad4lah negara tumpuan pelancong termasuk daripada Filipina.

Lebih mengerikan , Penyakit Pol1o ini tiada ubatan yang boleh merawatnya jika di masukan ke hospital, kecuali d3ngan Pengasingan Isolasi mungkin seperti di dalam gambar dan hanya rawatan s1mptomatik diberikan.

Penyakit pol1o hanya boleh di c3gah melalui vaksinasi. Tiada ubatan untuk penyakit pol1o.

Bayi di dalam ‘ir0n lung’. Anti-vaks1n, sanggupkah anda lihat anak sendiri begini?

Jururawat sedang membantu pesak1t remaja.
Justeru, kepada golongan anti-v4ksin, berhentilah mempertahankan ego dan kebodohan sendiri. Mufti send1ri telahpun mewajibkan vaksin untuk kebaikan serta kemaslahatan diri, kelu4rga dan masyarakat. Siapalah kita nak lawan mufti dan pakar perubatan? D4h berapa ribu kitab kita hafal?

Bagi ibu bapa pula, pastikan an4k anda mendapat keempat-empat dos v4ksin pol1o secara percuma di bawah Pr0gram Imunisasi Kebangsaan Malaysia (NIP) pada usia 2, 3, 5 dan 18 bulan. J4dilah ibubapa yang bijak dan bert4nggungjawab.

Jom t0nton video pesakit pol1o terakhir di Amerika Syarikat yang hidup selama 64 tahvn di dalam ‘Paru-p4ru Besi’. Kuat semangat beliau. Makan, minum dan menul1s pun di dalam alat ters3but dengan bantuan orang lain.

Semoga kita semua dijauhkan dari segala w4bak yang merosakkan diri.

Sumber: Penolong Pegawai Perubatan (PPP), Immunise4Life, The Dallas Morning News, The Independent, Mufti Wilayah Persekutuan

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *