Ini Adalah Kisah Muhammad Cheng “Saya Telah Melihat Malaikat.Tsunaami Telah Mengubah Hidup Saya” Menganut Islam Selepas Peristiiwa Dahssyat Tsunaami Pada Tahun 2005 Itu..

Dia m3nganut Islam p4da tahun 2005 selepas peeristiwa dahsyat Tsunami yang mel4nda di b4ndar kelahirannya Aceh, Indonesia. Saya adalah seorang berbangsa Cina tul1n. Keluarga saya telah tinggal di Aceh selama tiga generasi. Kami ad4lah pedagang.

Datuk nenek saya d4tang ke negara yang mengamaalkan Islam ini untuk berniaga. Mer3ka t1nggal di sini kerana mereka dapati persekitarannya sesuai. Pent4dbirnya adil, rakyatnya mudah berkawan dan tidak mengg4ngu kehidupan kelu4rga kami.

Kelu4rga saya m4sih mengaamalkan budaya asal Cina yang menyeembah nenek moy4ng. S4ya juga membuaat perkara yang sama. Sebelum saya membuka kedai, say4 biasanya membuat peny3mbahan di kotak ibadat untuk nenek moyang. D4lam seh4ri saya berulang kali membakar coolok untuk mereka.

Ked4i saya sangat h4mpir dengan Masjid Agung, Aceh. Saya boleh mendengar lavngan m3manggil sembahyang setiap hari tapi tidak pernah timbul dalam ing4tan s4ya untuk memeluk Islam. Tidak pernah, sehinggaalah pada pagi hari y4ng t3ruk itu.

S4ya baaru sahaja mula m3mbuka kedai saya pada tanggal 26 Disember 2004. Ia 4da sebaagaim4na pagi yang biasa pada saya. Cuaca yang baik dan tiada yang lu4r biaasa. S3kurang-kurangnya ia kelihatan begitu.Tapi ada sesuatu yang g4njil. Burng-burung tidak beerkicau dan tidak ada kucing yang biasanya m3nanti di had4pan pintu kedai saya untuk mendapat sisa makanan semalam. N4mun saya tid4k memberi perhaatian sangat kepada keganjiilan ini.

B4gaimana pun tiba-tiba t3raasa g3garan yang kuat dan bunyi yang nyaring. S4ya berlari keluar kedai. “1ni sudah paasti g3mpa bumi”.. saya bercakap s3ndirian. Orang lain juga k3luar dari kedai mereke tapi selepas beberapa m1nit kami semua masuk s3mula ke dalam kedai masing-masing.

N4mun begitu tidak lama k3mudian raamai orang berlari-lari sambil menjerit-jerit, “Air, air laut t3lah datanggg.. air!” Saya kebingungan. Walau pun saya faham perkataan mereka, saya tidak dapat menangkap maksudnya. Saya meluru keluar kedai. Keadaan orang ramai seperti kena hist3ria berlari menuju ke Masjid Agung. Mereka menjeerit dan meloolong.

Kemudian saya melihat air mula mengalir ke kawasan itu. Saya berlari untuk memb4kar colok untuk mendapat pertolongan dari nenek moyang saya. Banyak air telah melimpahi jalan raya dan meenerjah ke arah masjid. Saya menjadi c3mas dan t4kut. Saya berlari ke tingkat atas kedai. Saya melihat limpahan tsunami dari anjung kecil kedai saya. Air telaah melimpah dengan banyak. Ianya sangat sukar untuk dipercayai.

Kemudian saya melihat sesuatu yang sangat an3h. Kelihatan beberapa orang yang perawakan tinggi berpakaian seerba putih. Mereka membuat pergerakan seperti seorang poliis mengawal lalu lintas. Mereka berdiri di beberapa tempat di hadapan Masjid Agung. Air mengalir laju tetapi meengikut arah tunjuk mereka. Aliran air menjadi berpecah beberapa meter di haadapan Masjid Agung ke arah kiri dan kanan masjid.

Bagaimana pun air telah meelimpah dengan banyak. Tekanan yang hebat dari arah laut menolak air memaasuki bandar dan menuju ke arah masjid. Orang-orang yang berpakaian serba putih itu tidak beerganjak sebagaimana orang ramai yang lari untuk menyelamatkan diri. Beratus-ratus orang meluru ke arah masjid untuk menyelamatkan diri masing-masing.

Beberapa orang telah j4tuh dan air yang deras itu mengh4nyutkan mereka. Saya melihat ini dari anjung ataas kedaai saya. Air menderas dengan banyak tetapi tidak nemasukki dalam masjid. Orang yang telah berada dalam masjid telah terselamat.

Kemudian tiba-tiba sahaja lebih ramai orang berpaakian putih wujud dan mereka telah mengangkat masjid. Ya! Mereka mengangkat masjid, keeseluruhan masjid terangkat beberapa kaki dari tanah. Air mengalir laju di bawahnya. Saya sangat terperaanjat dan kaku. Apakah itu?

Jika sesaorang telah meemberitahu saya seperti apa yang saya telah lihat, saya tidak akan mempercayainya. Tidak mungkin! Tapi, saya melihatnya dengan mata saya sendiri. Saya meelihat dalam keadaan sangat sedar. “Tuhan telah melindungi masjid”, saya beerkali-kali berkata kepada diri saya sendiri.

Beberapa minggu selepas b3ncana d4hsyat Tsunami, saya menguatkan diri saya untuk bercerita kepada jiran keedai saya yang beragama Islam. Dia menasihati saya untuk berjumpa deengan imam Masjid Agung. Saya dengan perasan ragu-ragu berjalan ke arah masjid.

Itu adalah kali pertama daalam hidup saya memasukki laman masjid walau pun saya telah tinggal berhampiraannya sepanjang hayat saya. Dari jauh Imam masjid telah mengenali saya dan telah keeluar menyambut saya. “Selamat pagi, apa yang boleh saya tolong, pakcik”, dia menegur saya dengan santun

“Saya perlu berbicara deengan awak”, saya balas.

Kami duduk dan saya memberi tahu dia keseluruhan cerita. Dia duduk diam seketika, air mata mengalir perlaahan dari matanya. Selepas saya selesai, kami berpelukan. Pelukan yang biasa keetika sesaorang mengalami peristiwa seedih bersama-sama.

Imam itu berkata,

“Pakcik, apa yang pakcik lihat adalah malaikat-malaikat Tuhan yang melaksanakan arahanNya. Tuhan mahuukan masjid Dia tidak musnah akibat kejadian Tsunami. Pakcik, mungkin Tuhan mahu tunjukkan sesuatu kepada pakcik untuk membawa pakcik haampir kepada Dia. Sebab Dia menyayangi pakcik. Sebab Dia melihat pakcik seorang yang baik hati. Dia ingin memberi kebaahagian di dunia ini dan syurga di akhiraat kelak. Tidakkah pakcik ingin memeluk agama Islam?”

Saya terperaanjat dengan pertanyaan imam itu. Ia mengelirukan saya. Bagaimana saya seorang Cina memeluk Islam. Sebaagai orang Cina kami mempunyai tradisi sendiri, ritual dan kepercayaan. Saya mengucapkan terima kasih kepada imam dan beredar meninggaalkan masjid.

Kemudian saya pulang semula ke kedai saya. Saya tidak membuka pintu kedai pada hari itu dan duduk diam-diam di suatu sudut. Saya berkali-kali terbayang di depan mata peristiwa paada hari tersebut semasa tsunami melanda. Orang-orang yang berpakaian putih. Mengarah tuju air yang deras. Mengangkat masjid. Malaikat Tuhan menjalankan kerjanya. Dan saya telah diberi izin untuk menyaksikannya. Saya tidak membuka kedai selama dua hari. Saya hanya duduk di situ dan memikirkan kejadiaan tersebut.

Pada hari ketiga seseorang telah mengetuk pintu kedai. Dia ialah imam masjid yang mahu menziarahi saya. Dia bimb4ng sebab dia lihat kedai saya tutup sudah tiga hari dan tidak pernah terjadi sebelum ini. “Saya telah memikirkannya imam,” saya bagi tahu imam. “Saya fikir kata-kata awak benar. Tuhan telah bagi saya alamat. Alamat yang cukup besar. Sekarang saya tidak seharusnya menjadi seorang yang b0dooh dan melupakan saja alamat itu. Booleh tak imam bagi tahu saya bagaimana saya boleh menjadi seorang Islam.”

“Pakcik, mudah saja”, kata Imam. “Pakcik hanya perlu mengungkapkan perkataan-perkataan ini”. Dan dia tujukkan saya sehelai kertas. Saya menyebut perkataan-perkataan tersebut dan seolah-olah cahaya yang terang memenuhi ruang kedai saya.

Sejak hari itu, imam selalu datang setiap hari mengajar saya tentang Islam. Dia tunjukkan saya bagaimana sembahyang dan bagaimana membaca alQuran. Sejak saya sudah pandai sembahyang saya selalu berjemaah di Masjid Agung. Ini adalah salah satu yang sungguh cantik dalam hidup saya.

Alhamdulilah.

Sumber: claudiaazizh

About admin

Check Also

Tak Mampu Sihir Orang Islam Yang Jaga Solat – Bomoh Rusia

Tular sebuah video di media sosial, di mana seorang bomoh yang dipercayai berasal dari Rusia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *