Mummla Mirip Ikan Duyvng Ditemui Di Kuil Di Jepun, Hasil Kajlan Akan Didedah Tahvn Ini

Satu makhluk mumia kuno yang menyerupai ‘ikan duyvng’ yang dikatakan mampu memberi sesiapa yang memakan dagingnya kehidupan ab4di akan dianalisis oleh para saintis.

Makhluk yang dikatakan memiliki wajah seperti manvsia dan memiliki ekor seperti ikan tersebut telah menarik perhatian d4n membingungkan pakar selama berabad lamanya.

Makhluk tersebut didakwa ditangkap di Lautan P4sifik, di luar pulau Shikoku, Jepun, antara tahun 1736 d4n 1741.

Kini makhluk tersebut ber4da di sebuah kuil di bandar Asakuchi.

Makhluk tersebut dijumpai d4lam keadaan dua belah tangannya ibarat sedang menutup mukanya yang mer1ngis. Huraian rambut masih kelihatan di bahagian kepalanya dan ia masih mempvnyai sisa gigi yang tajam dan runcing di mulut.

Penyelidik dari Universiti S4ins dan Seni Kurashikil telah mengambil mumia tersebut untuk menjalankan ‘CT sc4n’ dalam usaha untuk membongkar misterinya.

Hiroshi Kinoshita dari Persatuan C3rita Rakyat Okayama, yang menghasilkan projek itu, berkata mumia tersebut mvngkin mempunyai kepentingan dalam perkara keagamaan.

“Ikan duyung dalam kalangan orang Jepvn mempunyai lagenda berkenaan keabadian,” katanya.

“Pernah dikatakan jika anda memakan is1 dari seekor ikan duyung, anda akan hidup buat selama-lamanya. Ada juga d4lam lagenda tersebut yang menceritakan bahawa terdapat seorang wanita yang s3cara tidak sengaja makan isi daging ikan duyung tersebut dan hidup sel4ma 800 tahun.”

Lagenda ‘Yao-Bikuni’ ini juga dipel1hara berhampiran kuil kawasan mumia ikan duyung ini ditemui.

Hiroshi turut berkongsi bahawa menvrut cerita rakyat, ikan duyung juga boleh menjadi petanda yang tidak menyen4ngkan pada masa C0VID-19 ini.

“Terdapat juga lagenda bahawa ikan duyung meram4lkan penyakit berjangkit,” katanya lagi

Ketua Sami, Kozen Kuida berkata kedatangan mumi4 tersebut ke kuil Enjuin di Asakuchi tidak diketahui bila dan bagaimana, namvn makhluk itu telah disimpan di dalam sebuah kotak kaca selama 40 tahun yang l4lu dan kini di simpan di dalam peti kalis api.

Hiroshi bagaimanapun, memandang situasi tersebut d3ngan lebih pragmatik tentang makhluk itu. Dia percaya makhluk tersebut s3benarnya dihasilkan ketika zaman Edo suatu ketika dahulu.

Para saintis akan mendedahkan penemuan mereka sel3pas selesai menganalisa mumia kuno tersebut.

Apa itu ikan duyung?

Ikan duyung merupakan satu makhluk mitos yang dig4mbarkan mempunyai badan seperti ikan tetapi berkepala manusia, kebias4nnya perempuan cantik.

Hikayat-hikayat mengenai ikan duyung dikat4kan telah wujud sejak ribuan tahun dahulu. Ia boleh ditemui dalam banyak kebud4yaan, bermula daripada penempatan awal persisiran pantai di Ireland hinggalah k4wasan padang pasir di Afrika Selatan.

Daripada namanya pula, ”Mermaid” merupakan gabvngan perkatan Inggeris lama iaitu ”M3re” yang bermaksud ‘lavt’ dan ‘ma1d’ i4itu gadis atau wanita.

Ikan duyvng dan simbol kebudayaan
Dengan wujvdnya kepelbagaian budaya dalam tamadun-tamadun manusia, ikan duyung juga memb4wa kepada makna simbol yang berbeza-beza antara satu sama lain.

Dalam kebudayaan Afr1ka, ‘semangat’ air ini dipanggil Mami Wata. Walaupun lakaran Mami Wata sed1kit berbeza dengan gambaran biasa ikan duyung, namun ia mempunyai persamaan ant4ra satu sama lain. Bezanya, Mami Wata dikatakan boleh berubah bentuk, maka ia b0leh menjelma sebagai lelaki ataupun wanita.

Mami Wata dipuja sebagai s1mbol kecantikan, penyembuhan dan juga pelindung daripada bala bencana.

Selain itu, dalam mitologi Gr33k dan Roman, imej ikan duyung dalam tamadun ini hampir menyamai gambaran ikan duyung yang kita kenali. Dalam mitos Greek, makhluk yang dikenali sebagai Sirens biasanya dianggap sebagai ikan duyung.

Walaupun kedua-dua makhluk ini mempunyai banyak persamaan, namun pengkaji mendapati Sirens dan ikan duyung adalah entiti yang berbeza.

Dalam cerita rakyat Greek, adik kepada Alexander The Great, iaitu Thessalonike bertukar menjadi ikan duyung ketika kematiannya pada 250BC dan meneruskan kehidupan di Laut Aegean.

Dikatakan, apabila ada kapal yang melalui laut tersebut, Thessalonike akan muncul dan menahan kapal-kapal berkenaan. Kemudian, dia akan bertanya “Adakah Alexander masih hidup?”, jika pelayar menjawab dengan betul, “Ya, Alexander masih hidup dan memerintah”, maka Thessalonike akan melepaskan kapal tersebut.

Sebaliknya, jika jawapan yang diberi salah dan mencetuskan kemarahan Thessalonike, maka padah menanti para pelayar berkenaan.

Terdapat pelbagai lagi simbol ikan duyung misalnya dalam tamadun Eropah Timur, ia dikenali sebagai Rusalki, manakala dalam masyarakat purba di Asia Tenggara, ikan duyung dikenali sebagai Suvannamaccha.

Sumber: Metro UK, Royal Museum Greenwich

About admin

Check Also

Nyaris disaman, pemuda minta maaf tuduh Aeril Zafrel & Wawa Zainal terima duit PN

Pasangan selebriti Aeril Zafrel dan Wawa Zainal sekali lagi menjadi mangsa tuduhan apabila menerima imbuhan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *