Masih Ingatkah Dengan Siti Musliha Yang Pernah Popular Sekitar Tahun 90-an Dulu?

Mas1h ingatkah dengan Siti Musliha yang p3rnah popular sekitar tahun 90-an dulv? Aku membesar dengan melihat beli4u yang sering muncul di kaca TV3 dalam ranc4ngan MHI kendalian Aziz Des4 ketika itu. Namun, selepas kemunculannya y4ng menyentap perasa4n orang ramai sekitar 1994 hingga 1996, Siti Musliha t1ba-tiba ‘hilang’ tanp4 sebarang khabar berita….

T1ba-tiba, tadi aku terpandang satu post d1 facebook yang memaparkan gambar t3rbaru Siti Musliha. Lantas, terg3rak hati aku untuk berkongsi dengan kalian s3mua mengenai beliau b4gi membangkitkan nostalgia mereka yang pernah m3ngenali beliau selama in1. Juga untuk tatapan anda yang masih belum lahir k3tika itu yang tidak t4hu menahu mengenai kisah Siti Musliha…..

N4ma penuh beliau adalah Siti Musliha Mohd Mustafa. Dilahirkan pada 10 J4nuari 1983. Anak sulung kepada pas4ngan Mohd Mustafa Manap dan Rohani Atan in1 dilahirkan dalam kead4an tidak normal. Beliau mengalami kec4catan seluruh angg0ta badan. Dil4porkan bahawa semasa lahir, beliau tidak mempunyai batang hidvng, dan s4lah satu lubang hidungnya terletak di atas kening. Kedudukan mat4 beliau jug4 tidak normal…..

Set3lah 11 tahun mengharungi hidup y4ng p3rit, Siti Musliha mendapat perh4tian dari Datin Seri Dr. Wan Azizah yang pada ketika itu menghadiri pr0gram sekolah penyayang di Sekol4h Rendah Kebangsaan Bukit Damansara. Bermvla saat itulah beli4u mendapat perhatian dari seluruh masyarakat dan mul4 muncul di telev1syen pada 1994….

Sit1 Musliha telah menjalani pembed4han re-construction pada kali pertama pad4 tahun 1984 di sebuah hospital d1 Adelaide, Australia. Pembedahan kali pert4ma ini telah memakan masa sel4ma 10 jam. Pembedahan dilakukan untuk memb3ntuk wajah Siti Musliha. Selain itu, doktor juga telah menjalankan pemb3dahan untuk mem1sahkan jari beliau yang bercantum…..

Pada t4hun 1988, Siti Musliha telah m3njalani satu lagi pembedahan untuk membetvlkan kedudukan mata beliav. Manakala pembedahan ketiga telah dijal4nkan pada awal Ogos 1994 untvk membetulkan kedudukan hidung beliau yang sebelvm ini dibentuk p4da pembedahan pertama. Kesemua pembedahan ini memakan bel4nja h4mpir 1 juta. Kos pembedahan tersebut adalah hasil sumbangan rakyat Malaysia yang prihatin pada masa itu untuk membantu Siti Musliha…..

Bid4ng Seni

Banjir air mata. Itulah ungkapan p4ling tepat menggambarkan kesedihan sesiapa saja yang menyaksikan kan4k-kanak istimewa, Siti Musliha muncul di televisyen menyanyikan lagu Huj4n Air Mata pada 1995. Sekuat mana pun cuba menahan perasaan, hampir setiap orang menangis atau sekurang-kurangnya sebak dan tersentap perasaan saat mendengar kanak-kanak istimewa berwajah cacat itu menyanyikan lagu kisah dirinya itu…..

Setiap kali klip video Siti Musliha menyanyikan lagu itu disiarkan di televisyen atau radio, ramai yang bersedia dengan sapu tangan buat pengesat air mata. Ia lagu daripada album Siti Musliha yang diterbitkan komposer Adnan Abu Hassan untuk mengutip dana bagi membiayai kos pembedahan muka kanak-kanak tersebut. Lagu itu juga layak hingga ke peringkat separuh akhir Anugerah Juara Lagu 1995. Selain pernah berlakon dalam sebuah drama yang dibintangi Zaidi Omar sebagai seorang ayah yang tidak dapat menerima anaknya yang c4cat…..

Kehidupan sekarang

Siti Musliha masih seperti dulu, tetap petah, bercakap lemah-lembut dan tersusun kata-katanya. Ungkapannya sentiasa merendahkan diri. Siti Musliha juga sekarang ini terpaksa bernafas melalui mulut selepas hidungnya kembali tersumbat berikutan tumbesaran yang dialaminya…..

Ketika ditemuramah oleh akhbar Utusan pada tahun lepas, Siti Musliha baru saja pulang daripada menunaikan umrah. Menurutnya, beliau bukan menghilangkan diri. Tapi mendekati Ilahi. Menariknya, beliau bukan sahaja berbakat dalam bidang nyanyian. Tetapi juga berkebolehan menghabiskan 30 juzuk ayat suci Al-Quran…..

Doa Siti Musliha di hadapan Kaabah :

”Ya Allah ya tuhanku, aku bermohon kepada-Mu, pulihkan pancainderaku agar aku dapat melihat dengan jelas dan merasai kehebatan ciptaan-Mu di alam ini. Ya tuhanku, pelihara juga kesihatanku agar dapat aku terus beribadat kepada-Mu tanpa perasaan jemu…”….

SUMBER:seringgitduaposen

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *