Tular Gambar Kelawar Saiz Seperti Manusia, Ramai Yang Tak Tahu Ia Memang Wujud

Kelawar menjadi bualan yang paling h4ngat dan mendapat gelaran haiwan yang paling bahaya akibat munculnya beberapa virus yang menyebabkan kematian seperti SARS, MERS dan sekarang COV1D-19. Bila sebut sahaja perkataan ‘kelawar’, ia cukup untuk memberi m1mpi buruk kepada ramai orang.

Namun baru-baru ini seorang penggvna laman Twitter dari Filipina berkongsi dua keping gambar yang menunjvkkan seekor kelawar gergasi bersaiz manusia sedang tergantung di halaman rvmah.

Remember when I told y’all abovt the Philippines having human-sized bats? Yeah, this was what I was talk1ng about pic.twitter.com/nTVIMzidbC

Perkongsian yang mendapat leb1h 263 ribu ulang ciap dan mendapat ribuan komen dari warganet yang rata-rata t1dak pernah mengetahui kewujudan mamalia itu.

Kelawar itu sebenarnya dari sp3sis giant golden crowned flying fox dan menurut salah seroang pengguna Tw1tter badan kelawar tersebut sama dengan saiz seekor anjing dan lebar say4p dapat memanjang sehingga sekitar 5 kaki.

Walaupun saiznya yang besar berb4nding kelawar yang lain, kelawar ini tidak mengancam kehidupan manusia mem4ndangkan mereka hanya makan buah-buahan seperti buah jambu dan sifatnya y4ng lemah lembut.

Dalam perkongsian yang sama dia meng4takan tidak semua kelawar spesis ini bersaiz gergasi, ada yang lebih kec1l dan tergantung di sekitar pokok dan kadang-kadang dibawah atap rumah. K3lawar seperti dalam gambar ini biasanya jarang dijumpai memandangkan mereka b3rgantung pada pokok yang lebih tinggi.

Giant cowned flying fox ini juga dik3nali oleh rakyta sebagai “Fox with wing’ yang berasal dari Filipina merup4kan antara spesis yang terancam akibat dari penebangan hutan dan pemburuan h4ram.

Sumber: Gulf News Indiatimes

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *