Masjid Di Pakistan Dib*m, Sekurang-Kurangnya 30 Terbvnuh

Sebuah masjid di Pakistan dib*m pada Jumaat dan sekurang-kurangnya 30 orang terbvnuh dan lebih 60 orang ced3ra, lapor Al-Jazeera.

Letupan b*m berkenaan dikatakan berlaku dari dalam Masjid Kucha Risaldar, ketika lebih dari 30 orang jemaah sedang berkumpul di dalam masjid tersebut untuk menunaikan solat Jumaat.

Menurut Ketua Polis Peshawar, Muhammed Ejaz Khan, kek3cohan bermula dari dua orang peny3rang bers3njata yang melepaskan temb4kan ke arah pihak polis yang berada di luar masjid.

Memetik Al Jazeera, salah seorang peny3rang dan seorang anggota polis dilaporkan terbvnuh dalam insiden berbalas temb4kan itu, manakala seorang lagi anggota polis dilaporkan c3dera. Para peny3rang lain kemudiannya didakwa masuk ke dalam masjid lalu meletvpkan b*m di dalam masjid.

Sebilangan mangsa terc3dera manakala beberapa lagi dilaporkan dalam keadaan krit1kal, laporan Independent. Ambulans telah dikejarkan ke tempat kejadian untuk membawa m4ngsa ke Hospital Lady Reading bagi mendapatkan rawatan.

Menurut jurucakap hospital, Mohamed Asim, diperkirakan lebih dari 60 orang mangsa terc3dera akibat kejadian pengeb0man itu dan jumlah kem4tian diramal akan terus meningkat.

Bahagian kecemasan hospital itu dikatakan ses4k dengan mangsa pengeb*man berkenaan dan para doktor kini sedang mencuba sedaya upaya mengalihkan mangsa yang terc3dera ke dewan bedah untuk tindakan lanjut.

Kejadian seperti serangan pembvnuhan
Jelas salah seorang pegawai polis setempat, Mohammad Sajjad Khan, pihaknya kini sedang menyi4sat keadaan sebenar yang menyebabkan masjid di barat laut Pakistan itu dibom oleh kumpulan yang melancarkan serangan.

“Kami dalam situasi kecemasan dan mereka yang terc3dera sedang dibawa ke hospital. Kami sedang menyiasat keadaan letupan tetapi ia kelihatan seperti serangan pembvnuhan,” katanya mem3tik laporan Al Jazeera.

Sementara itu, Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan memetik laporan Independent mengutuk sekeras-kerasnya tindakan serangan itu dan mengarahkan autoriti setempat menangani mereka yang terkesan secepat mungkin.

Setakat ini, masih belum dapat dikenal pasti pihak yang bertanggungjawab melancarkan ser4ngan ke atas masjid tersebut. Namun dikatakan kejadian ser4ngan seperti ini bukan pertama kali terjadi di kawasan berkenaan.

Video kejadian pengeb8man ini telah disiarkan secara meluas di media sosial ketika ini.

Sumber: Independent, Al Jazeera

About admin

Check Also

“Korang Pernah Musnahkan Nama Aku..” – lama pendam, Mamat buka cerita sebenar pasal kumpulan sepah

Pelawak, Mamat Sepah ada berkongsi kisah mengenai perpecahan kumpulan lawak yang dianggotainya bersama Jep dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *